Beste Jan,
Ik kan me voorstellen dat het heel spannende tijden voor je zijn. Zo veel als mogelijk wens ik je natuurlijk alle kracht om die tijd door te komen. Een belangrijke boeddhistische les daarbij is dat het belangrijk is dat je weet, je realiseert, dat alleen jij degene bent die de macht en de kracht hebt om controle te hebben over je gedachten.
Wat anderen zeggen over je is niet van belang, hoe anderen over je spreken, wat anderen vinden dat je moet doen, is niet interessant. Onze grote valkuil is dat we ons dat niet beseffen. Onze eigen gedachten kunnen ons raken, niet die van andere mensen. Dingen die mensen over ons schrijven, laat staan denken, kunnen we buiten onszelf sluiten waardoor we er niet door van streek hoeven te raken.
De Boeddha vertelde eens het verhaal van de tweede pijl. Als een pijl ons treft dan doet dat pijn. Als een tweede pijl ons op dezelfde plaats treft dan is de pijn vele malen groter. De tweede pijl – je begrijpt het al – zijn onze gedachten, onze aannames. Onze gedachten, onze aannames, wat goed of slecht is, wat hoort of niet hoort, etc..
Als het je lukt kan meditatie een geweldig middel zijn om je niet door je gedachten van streek te laten maken en te voorkomen dat je gedachten met je op hol gaan. Wanneer je interesse hebt in zo’n meditatie laat het dan maar weten.
Overigens is er in het Stoïcisme, dat wel het boeddhisme van het Westen wordt genoemd en in ongeveer dezelfde tijd opkwam, ook een prachtige meditatie. De premeditation malorum.
Je mediteert op het ergste dat je kan overkomen, je stelt je voor wat dat is. Dan blijkt in de praktijk, dat als je dat al overkomt – wat vaak niet het geval is – je weet hoe je ermee om moet gaan omdat je het al doorleeft hebt.
Epictetus, een van de belangrijkste grondleggers van het moderne stoïcisme (wat overigens niets te maken heeft met een stoïcijnse levenshouding) heeft een belangrijke les voor ons:
“ Er is slechts één weg naar geluk, en dat is op te houden met je zorgen te maken over dingen waar je geen invloed op hebt.”
Overigens, citaat:
“Viktor Frankl, overlever van de Holocaust, schreef iets gelijkwaardigs. Tijdens zijn gevangenschap in een concentratiekamp kwam hij tot de ontdekking dat er één ding is wat nooit van een mens afgepakt kan worden. Dat is de beslissing hoe je op je omstandigheden reageert. Nu is ons dagelijks leven – gelukkig – geen concentratiekamp, maar toch komen we dingen tegen waar we boos, verdrietig of gefrustreerd van worden. Bedenk dan ook dat hoewel alles tegen kan zitten, niemand kan bepalen hoe jij op zaken reageert. Dat kan je
namelijk alleen zelf. De keuze is dus aan jou: word je boos, verdrietig en gefrustreerd door wat er gebeurt, of kun je vanaf nu met een meer positieve en stoïcijnse blik in het leven staan?
Wel Jan, ik laat het hierbij. Misschien kan het helpen je leven wat dragelijker te maken.
Ik moet nu stoppen. Ik zit je op een bijzondere plek te schrijven in een ziekenhuis onder de grond op de nucleaire afdeling. Een uur geleden hebben ze me een radioactieve vloeistof via een infuus toegediend waarop over 10 minuten op de MRI Pet scan zichtbaar moet zijn of er nog uitzaaiingen in mijn lichaam zijn of dat die gelijk zijn gebleven of afgenomen.
Spannend, want dan weet ik of de medicatie al of niet is aangeslagen.
Het is de derde keer nu dat ik hier ben, tot nu toe was de uitslag iedere keer slechter.
Vandaag moet het maar eens een positief beeld geven. Ik kon me ongelofelijk druk maken en sliep slecht over de uitslag, maar mediteren en het stoïcisme helpen me heel erg goed.
Ook om de tijd tot de uitslag op 31 januari door te komen.
Ik wens je het allerbeste, zorg goed voor jezelf. Als ik iets voor je kan betekenen, laat het
dan weten.
Alle goeds,
Ja
Jan Veenendaal – geen dood, geen vrees (12) – een brief
In een serie columns schrijft Jan Veenendaal aan de hand van de Hartsoetra en het boek ‘Geen dood, geen vrees’ van Thich Nhat Hanh over zijn ongeneeslijke ziekte en de bijzondere, spirituele reis die hij hierdoor maakt. Jan is lid van de ‘Orde van Interzijn’. Zijn dharmanaam is: ‘True ripening gratitude’.
Wulf zegt
Beste Jan, gunstige uitslagen en veel kracht gewenst!
Jan Veenendaal zegt
Dankjewel!
Alle goeds, Jan