Tijdens de tweede dag van zijn tweedaagse bezoek aan Kathmandu, Nepal, heeft de Indiase staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Harsh Vardhan Shringla gisteren het gerenoveerde Tashop (Tare) Gompa-klooster in Nepal ingehuldigd.
De renovatie van het klooster gebeurde met Indiase steun en is een voorbeeld van de ontwikkeling en culturele samenwerking tussen India en Nepal. Shringla vindt dat het boeddhisme een belangrijke rode draad is die de twee landen met elkaar verbindt.
Tijdens zijn ontmoeting met de Nepalese minister van Buitenlandse Zaken Gyawali Shringla een uitnodiging van de Indiase minister van Buitenlandse Zaken overgebracht om India te bezoeken voor de volgende ronde van de bijeenkomst van de Joint Commission Meeting . Volgens bronnen gaf Shringla aan dat India geïnteresseerd is in het versterken van de economische banden, het bevorderen van de connectiviteit, het uitbreiden van het ontwikkelingspartnerschap en het versterken van de contacten tussen mensen, met name onder de jeugd.
Hij informeerde de Nepalese premier Oli over de talrijke projecten die door India worden gefinancierd en die alle geledingen van de Nepalese samenleving ten goede komen. De minister van Buitenlandse Zaken nodigde ook Nepal uit om te profiteren van de markt en de economische groei van India. Shringla overhandigde ook 2.000 flesjes van het vaccin Remdesivir als onderdeel van de voortdurende steun van India aan Nepal in zijn inspanningen om COVID-19 te bestrijden.
Sjaak de Jonge zegt
India loopt achter de feiten aan, wat cement en 2000 flesjes remdesivir wegen niet op tegen een compleet Chinees internationale luchthaven (Lumbini). Daarnaast “investeert” China fors in ander infrastructuur zoals wegen en zelfs een eerste trein verbinding door de Himalaya. M.a.w. Nepal wordt momenteel opgekocht door China en Oli, van de communistische partij, vind het prima. Een groot deel van de bevolking laat het gelaten toe. India blokkeerde ongeveer een jaar na de aardbeving voor circa een jaar lang de gehele grens met Nepal, waardoor er zeer ernstige tekorten ontstonden op gebied van medicatie, brandstof en voedsel. Dit alles omdat Nepal, wellicht gedwongen door de westerse aardbevinghulp, eindelijk eens een grondwet aannam. In die grondwet werd de macht van de zuidelijke districten (Terrai) die onder Indiase invloed staan, sterk terug gedrongen. India is in veel opzichten nog een ontwikkelingsland en een beginneling binnen de internationale politiek.