Soms is het boeddhisme een bridge over troubled water, soms is het boeddhisme zelf troubled water als leraren hun handen niet kunnen thuishouden of Birmese boeddhistische soldaten en bendes vrouwen, kinderen en mannen verkrachten en vermoorden. Tot wie moet je dan je toevlucht nemen?

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of te twijfelen aan het nu.

 

Categorieën: Joop Hoek, Boeddhisme, Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

4 reacties op Het jaar 2020 – dag 44 – bridge

 1. Henk van Kalken schreef:

  Kernachtig en hélemaal mee eens!

 2. Jacob van Keulen schreef:

  Een van de mooiste nummers van het duo. Heb dit zelf in een koor gezongen. Nu bij het Seniorenkoor alhier:Feelin groovy. The Concert in Central Park is de mooiste registratie van ( o.a.) dit nummer. Mooie associatie met ďe actuele vervuiling van onze rivieren ook.

 3. Ruud van Bokhoven schreef:

  Het is net een punt waar ik mij best behoorlijk aan stoor.
  Zij die zeggen boeddhist te zijn en ondertussen alle gruwelheden begaan vind ik onbegrijpelijk en een gebrek aan wetendheid en mogen de naam van boeddhist niet dragen, omdat zij het niet waardig zijn.
  Tevens is het een smet op de Boeddha en voor het boeddhisme in het algemeen.
  Zelf noem ik mijzelf geen boeddhist, maar leef zo goed ik kan boeddhistisch omdat ik de inhoud belangrijker vind dan de naam, of anders gezegd, “al geef je een tulp een andere naam, het blijft dezelfde tulp”.
  Ga met je medemens om zoals je zelf behandeld wil worden.
  Namasté🙏

 4. Shika schreef:

  Dat is een conditionering die veel boeddhisten hebben.
  Denken dat ze zelf of andere boeddhisten allemaal heilige boontjes zijn.