Het boeddhisme draagt in de praktijk bij tot wij en zij. Daarom is het beter die kwalificatie op te heffen en alles wat nu boeddhistisch heet en lijkt niet meer zo te benoemen. De leer kan blijven bestaan, die is wel nuttig. Maar niet meer ‘ik ben boeddhist’ of ‘het boeddhisme’ dat zeker geen geuzennaam is.

Het boeddhisme plaatst mensen in een hokje maar kan zich beter anoniem mengen onder de zij’s die van zichzelf niet bestaan. ‘Het boeddhisme’ is populistisch en gevaarlijk omdat anderen de indruk krijgen dat het een zij is en geen wij.

Ik was laatst op een feestje en een vrouw weigerde een toastje met een onbekend smeersel. ‘Ik eet geen vlees’, riep ze, zodat eenieder het kon horen. Ze had ook kunnen zeggen: ‘Nee, dank je’ zonder zich in het vegahoekje te zetten.

Weg met die hokjes en kwalificaties.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of te twijfelen aan het nu.

Categorieën: Joop Hoek, Boeddhisme, Columns
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Het jaar 2019 – dag 329 – opheffen

 1. G.J. Smeets schreef:

  Joop,
  “…beter die kwalificatie op te heffen en alles wat nu boeddhistisch heet en lijkt niet meer zo te benoemen.”

  Akkoord. Ik heb dat ook al eens aangetipt https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhisme/112224-goff-namen-en-bijnamen/

  Schrap dus maar de kwalificatie ’autonoom boeddhist’ die de BD redactie mij als stukjes schrijver heeft toebedeeld.
  En hernoem het BD gelijk maar tot DD. Dharma Dagblad, Grapje,. maar niet heus als ik je stukje serieus neem.

 2. Wulf schreef:

  Weg met die hokjes en kwalificaties? Of… alle hokjes en kwalificaties blijven en dulden elkaar. Zoals een boeket verschillende bloemen die het geheel mooi maken. Maar dan moeten we wel af van eigendunk dat onze groep vegetariërs, geloofsgenoten, politieke richting het als enige bij het rechte eind heeft. Dat is wel dé uitdaging voor het soort mens; elkaar ánders zijn accepteren.

 3. Ruud van Bokhoven schreef:

  Ja het is hoe je het bekijkt, het wil bekijken of wil veranderen.
  Dan vallen alle religieuze namen en beroepsnamen ook weg en zijn we gewoon mens.
  Ik ben blij dat het boeddhisme in mijn leven is gekomen en al noem ik mij geen boeddhist(want wie bepaalt dit)en is dit alleen een naam, maar innerlijk kan je een boeddhist zijn.
  Er zijn ook landen waar boeddhisten oorlog voeren met boeddhistische bendes, die de naam dragen maar het innerlijk niet zijn.
  Zelf leef ik boeddhistisch in doen en gedachten en vind dat het zeker een plaats en eer aan de Boeddha mag hebben in de les die hij de mensheid gaf en die velen zijn gaan volgen en helaas een ander deel van die mensheid niet.
  Namesté.