Een voormalig lid van de internationale boeddhistische Shambhalagemeenschap die beschuldigd wordt van seksueel misbruik van een tienermeisje in 1998 dat hij binnen Shambhala ontmoette, onderging therapie en behandeling in ruil voor het feit dat zijn naam door de politie werd achtergehouden. Zo blijkt uit een rapportage van de politie in de Amerikaanse plaats Boulder.

Het gaat om Michael Smith (54) die afgelopen dinsdag formeel in staat van beschuldiging werd gesteld door justitie. De actie om Smith buiten het zicht van de politie te houden werd georkestreerd door Dennis Southward, die in de boeddhistische gemeenschap van de Boulder bekend staat als iemand die zich bezighoudt met ‘gezinsconflicten of huiselijk geweldskwesties’. Southward probeerde de politie van Boulder ervan te overtuigen dat een onderzoek naar de verdachte Smith ‘veel schade kon toebrengen aan iemand binnen de gemeenschap’ en vertelde een politieman die de zaak onderzocht dat het toen 13-jarige meisje gewoon ‘haar seksualiteit aan het onderzoeken was’. Smith wordt er door het openbaar ministerie van beschuldigd misbruik te hebben gemaakt van het in hem gestelde vertrouwen en het regelmatig seksueel misbruiken van het meisje. De verdachte is op borgtocht vrij en moet op 22 juli voor de rechter verschijnen.

De advocaat van Smith vertelde in een namens Smith uitgegeven verklaring wat er is gebeurd. Het waren de Shambhalagemeenschap en de ouders van het slachtoffer, die zwaar betrokken waren bij Shambhala, die het misbruik aan de politie in Boulder meldden. Smith werd toen een kans geboden zich te rehabiliteren door deel te nemen aan een programma voor daders van seksuele misdrijven en kreeg ook de opdracht om te betalen voor de uitgebreide adviesdiensten die aan zijn slachtoffer werden aangeboden. Al die tijd bleef hij uit handen van justitie.

‘Smith is er trots op te kunnen melden dat hij het uitgebreide programma voor zedendelinquenten, dat hij in 1997 is begonnen, met succes heeft afgerond en dat hij op zoek is gegaan naar manieren om zijn gemeenschap te dienen en productief te zijn,’ zegt zijn advocaat. De ouders van het misbruikte meisje namen haar elk jaar mee naar een Shambhala retraite in Vermont, waar ze Smith voor het eerst ontmoette toen ze 9 of 10 jaar oud was.

Bron BNN

 

 

 

Categorieën: Rechtspraak, Misbruik, Boeddhisme
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk