Het voormalige Shambhala lid Michael Smith (55) verwacht tijdens een rechtszitting op 4 maart een deal te kunnen sluiten met de openbare aanklager. Dat blijkt uit verslagen van de rechtbank. Smith wordt beschuldigd  van het aanranden en misbruiken van twee jonge meisjes, kinderen van leden van de Shambhala gemeenschap.

Eerder was een vijf dagen durende rechtszaak tegen de verdachte gepland die zou beginnen op 20 april-  over één aanklacht ‘van aanranding van een kind door een persoon die zich in een vertrouwenspositie bevindt’. Als Smith met de openbare aanklagers meewerkt is die zitting mogelijk van de baan en kan hij eerder worden veroordeeld.

De zitting van 4 maart volgt na Smith’s arrestatie in juni vorig jaar en zijn vrijlating op borgtocht van 10.000 dollar. De man wordt beschuldigd van het seksueel aanvallen van een meisje dat hij had ontmoet via de in Boulder, Colorado, VS, gevestigde boeddhistische Shambhala organisatie. Een tweede slachtoffer vertelde de politie dat Smith haar aanviel tijdens een Shambhala boeddhistische retraite toen ze 11 jaar oud was. Het eerste slachtoffer werd naar verluidt misbruikt door Smith vanaf 1997, toen ze 13 jaar oud was.

De familie van dat meisje was zeer betrokken bij de Shambhala gemeenschap. Zij en haar ouders woonden de jaarlijkse Shambhala retraites in Vermont bij, waar ze Smith voor het eerst ontmoette toen ze negen of tien jaar oud was. Smith verhuurde een kamer in het zogenoemde familiehuis van Shambhala in Boulder, waar hij 2 tot 3 jaar woonde. In die tijd zegt de vrouw dat Smith haar een aantal keren seksueel heeft misbruikt.

De politierapporten geven aan dat ze in 1998 voor het eerst een vriendin van de familie over het misbruik heeft verteld en dat ze het later aan haar ouders heeft verteld. Een boeddhistische leraar overtuigde haar familie om Smith toe te staan een “herstelrecht” programma in te voeren in plaats van een  aanklacht bij de politie in te dienen. Smith’s vriendin vertelde de politie toen dat hij een fysieke relatie met het meisje had. Ze zei ook dat Smith naar een Tibetaanse lerares ging die hem vertelde dat, aangezien hij geen seks had met het meisje, hij waarschijnlijk niets te vrezen had.

Smith’s toenmalige vriendin voegde eraan toe dat ze Smith en andere mannen op een retraite had afgeluisterd om te bespreken hoe “oneerlijk” het was dat ze wettelijk geen seks mochten hebben met mensen onder de leeftijd van 18 jaar.

Seksueel geweld

Shambhala International is de laatste jaren door talrijke beschuldigingen van seksueel geweld en machtsmisbruik door leden van haar leiding in het nieuws gekomen. Er zijn verschillende beschuldigingen geuit tegen de huidige spirituele leider, Sakyong Mipham. Zo zou hij een studente bij de borsten hebben gegrepen en haar rok opgetild, zo werd vastgesteld door een door Shambhala ingehuurd advocatenkantoor.

Mipham heeft zich in juli 2018 officieel teruggetrokken uit zijn functie maar wordt nu weer door het Shambhala International bestuur naar voren geschoven om deze zomer in Frankrijk een boeddhistisch ritueel te leiden. Door in andere landen gevestigde Shambhala organisaties, onder andere in Zweden en het VK,  is daar bezwaar tegen aangetekend. Zij vinden dat de hele structuur van Shambhala op de schop moet en dat Mipham geen leidende rol meer zou moeten spelen.

Ani Pema Chodron trok zich onlangs terug uit haar rol als senior leraar, of acharya, van de Shambhala organisatie. In een brief gaf ze aan “ontmoedigd” te zijn door het nieuws dat Mipham wenste terug te keren naar zijn rol als leraar:

“Ik heb dit nieuws als zodanig ervaren als een ontkoppeling van alles wat er in de laatste anderhalf jaar is gebeurd. Het voelt onvriendelijk, onervaren en onverstandig voor de Sakyong om gewoon door te gaan alsof er niets gebeurd is zonder medelijden te hebben met allen die gekwetst zijn en zonder diepgaand innerlijk werk aan zichzelf te doen”.

Mipham is de huidige lijnhouder van het Shambhala boeddhisme en in 1995 in die rol bevestigd. Hij is de zoon van Chogyam Trungpa, de oprichter van de organisatie.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Misbruik, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk