Je hebt kwakzalvers en je hebt goochelaars. Ze hebben overeenkomst en ze verschillen ook van elkaar. Eerst iets over het verschil.

Kwakzalvers pretenderen ‘iets’ speciaals te hebben dat je op de doorsnee markt niet kunt krijgen. Iets waar jij beter van wordt maar dan moet je dat ‘iets’ wel aanschaffen en tot je nemen. Goochelaars pretenderen niks. In tegendeel, ze doen onverbloemd alsof ze iets speciaals kunnen en ze doen het zonder de pretentie dat je er beter van wordt.

De overeenkomst is dat kwakzalver en goochelaar allebei manipuleren. De een manipuleert je bezorgdheid over gezondheid en welzijn en heeft een recept in de aanbieding. De ander manipuleert je aandacht en laat zien hoe het werkt.

Expert boeddhistische leraren zijn kwakzalvers, ze verkopen ‘satori’ of ‘verlichting’ alsof dat niet gewoon op straat voor het oprapen ligt en alsof ieder weldenkend mens daar niet zelf achter komt. Het is waar, ze zeggen dat het gewoon op straat ligt maar ze zeggen het in de vacuümklok van hun tempel.

Expert mindfulness instructeurs zijn goochelaars. Ze verkopen niks en laten je gewoon zien hoe je aandacht werkt en wat aandacht met je doet.

Categorieën: Goff Smeets, Mindfulness, Boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

4 reacties op Kwakzalver en goochelaar

 1. Kay schreef:

  De moeilijkheid is, wie is kwakzalver of goochelaar en wie niet?

 2. Daishi schreef:

  Leuke vergelijkingen!
  En sommigen schrijven stukjes op het BD zonder erbij te vermelden of ze goochelaar of kwakzalver zijn.

 3. robq schreef:

  De Kwakzalver, de Goochelaar en de ‘would be leraars’ willen dat je hen gelooft. Een echter leraar zit niet in zijn ego-waarheidsbubbel en vraagt juist, zoals de Boeddha zelf deed, hem vooral zomaar niet te geloven maar het zelf te analyseren en zelf te onderzoeken.

  • G.J. Smeets schreef:

   Beste robq,
   heb je ervaring met een ‘echte leraar’ [jouw woorden] die jou aanmoedigt om het allemaal ‘zelf te onderzoeken’ [jouw woorden]? Of zat er toch een recept bij?