In 2005 opende aan de Charloisse Kerksingel in Rotterdam het Japans cultureel centrum Shofukan de deuren met als doel om een aantal klassieke Japanse levensbeschouwelijke en kunstdisciplines samen te brengen en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Het centrum is gelegen in één van de laatste intacte vooroorlogse hofjes van Rotterdam in een voormalige kleuterschool uit 1929.

Het pand van architect A.J. van Doorn (1870-1950), dat als één van de weinige gebouwen in Rotterdam aan de Amsterdamse School herinnert, is vrijwel volledig intact gebleven. Er zijn nog veel oorspronkelijke details: van de houten toegangsdeuren tot het tegelwerk op muren en vloeren, van het glas-in-lood tot de bankjes in de gymzaal en van de granito gootsteentjes tot de degelijke materiaalkasten in de lokalen.

In april 2006 heeft de Nederlandse landschapsarchitect en beeldhouwer Kees Ouwens – al ruim 30 jaar woonachtig en actief in Japan en bekend van de Japanse tuin in Dierenpark Amersfoort – bij Shofukan een traditionele theetuin (roji of chaniwa) aangelegd. In 2010 is daar een traditionele Japanse muur aan toegevoegd. Alle stap- en tuinstenen in de tuin van Shofukan zijn van groene schist uit Shikoku, dat in vrijwel alle Japanse theetuinen worden gebruikt. De tuin is de eerste in Europa waarvoor deze stenen speciaal zijn geïmporteerd. Ook het bamboe hekwerk en de lantaarns komen uit Japan. Ten slotte heeft Ouwens begin 2012 met hulp van Japanse architecten en timmerlieden in de binnenste theetuin ook een Japans theehuis gebouwd, een zogenaamde Senshin-an. De tuin en Senshin-an zijn alleen op afspraak en tijdens activiteiten te bezoeken.

Bron Scheurmail.

 

 

 

 

Categorieën: Beeldende kunst, Japans boeddhisme, Boeddhisme
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk