Tibetaanse mensenrechtenverdedigers staan achter het voorstel van de Taiwanese New Power Party (NPP) om de Dalai Lama dit jaar uit te nodigen om Taiwan te bezoeken. De partij spoort burgerorganisaties, godsdienstige groepen en het publiek aan om het bezoek te verwezenlijken. Het initiatief werd gisteren aangekondigd aan het begin van een mars in Taipei om de 60ste verjaardag van de Tibetaanse opstand te herdenken.
Een bezoek van de Dalai Lama aan Taiwan, dat door de volksrepubliek China als een opstandige provincie wordt gezien, zou een religieus karakter hebben, omdat hij de spirituele leider is van het Tibetaanse volk en de volgelingen van het Tibetaans boeddhisme. De Dalai Lama zou naar Taiwan kunnen reizen om boeddhistisch onderwijs te bevorderen en om met andere religies in Taiwan te interageren. Het bezoek zou voor het einde van het jaar plaats moeten vinden. China noemt de Dalai Lama een wolf in monnikspij die uit is op een autonoom Tibet.
Een woordvoerder van de Taiwanese Democratic Progressive Party (DPPP), stelt dat de Dalai Lama de vrijheid en het recht moet hebben om te gaan en staan waar hij wil – zelfs naar zijn vaderland Tibet. Woordvoerder Dawa Tsering van de Tibet Religious Foundation zei dat hij en veel Tibetanen in Taiwan opgetogen zouden zijn als het bezoek zou plaatsvinden.
De Dalai Lama heeft in het verleden de wens kenbaar gemaakt om Taiwan opnieuw te bezoeken. De Dalai Lama zou in dat land speciale zegeningsceremonies en dharma-diensten kunnen houden om te voldoen aan de spirituele behoeften van Tibetaanse boeddhisten in Taiwan, zoals in 2009.
Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Taiwan internationaal vooral als Formosa aangeduid en was het een Japanse kolonie. In 1945 werd Taiwan overgedragen aan de Republiek China. Taiwan wordt door de communistische Volksrepubliek China niet erkend als onafhankelijk land en de communistische regering ziet Taiwan als een provincie van de Volksrepubliek China. Onder zware diplomatieke en vaak ook economische druk van de Volksrepubliek hebben meer en meer landen hun diplomatieke betrekkingen met Taiwan moeten opzeggen. Op basis van het één China-principe staat de regering van de Volksrepubliek China niet toe dat landen tegelijkertijd betrekkingen onderhouden met de Volksrepubliek en Taiwan. Ook Nederland en België erkennen daarom de regering in Taipei niet.
Taiwan wordt door de meerderheid van de internationale gemeenschap officieel niet erkend, maar het merendeel van de staten in de wereld onderhoudt wel aparte economische en culturele relaties met het eiland, veelal via zogenaamde gezantschappen. Zeventien landen (zestien leden van de VN en Vaticaanstad) hebben Taiwan wel officieel erkend als enige legitieme regering van het eiland. Als gevolg hiervan hebben deze landen geen officiële relaties met de communistische Volksrepubliek China. Vaticaanstad is de bekendste diplomatieke bondgenoot van Taiwan.