In het boeddhistische Shedruplingklooster bij Kais in Himachal Pradesh, India, is gisteren brand uitgebroken. Op een foto is te zien hoe de vlammen uit de ramen van het klooster slaan . Tot nu toe zijn geen slachtoffers gemeld. De Dalai Lama heeft in 2005 het boeddhistische klooster ingewijd.

Dagpo Shedrup Ling (of Dagpo Dratsang) is een kloosteruniversiteit die gesticht is door de zesde opvolger van Je Tsong Khapa, Je Lotrö Tempa. Lamrim, of “Stadia op het Pad naar Verlichting”, is een uiteenzetting van alle essentiële lessen van de Boeddha die in een toenemende moeilijkheidsgraad wordt gepresenteerd voor onmiddellijke toepassing en meditatie.

Veel van de Ganden Tripas (opvolgers van Je Tsong Khapa als hoofd van de Gelug school) waren afkomstig van dit klooster en veel van de monniken bereikten hoge spirituele realisaties door hun meditaties op de Lamrim. Na de communistische invasie van 1959 hergroepeerden de monniken van Dagpo Dratsang die er in slaagden te ontsnappen van Tibet naar India, eerst in Assam en daarna in Madhyapradesh. Hier hebben ze jarenlang, ondanks al hun materiële ontberingen, de kloostertradities van hun specifieke afdeling voortgezet.

In 2005 voltooide Dagpo rinpoche een grootschalig project; de reconstructie en verplaatsing van zijn klooster Dagpo Shedrup Ling. Het klooster is gelegen in Kais in de Kullu vallei van het noordwesten in India. Het klooster, dat inmiddels meer dan honderd monniken telt, werd in mei 2005 geïnaugureerd door Zijne Heiligheid de Dalai Lama in de aanwezigheid van vele duizenden volgelingen. De Dalai Lama werd op dat moment volgens de overlevering wederom de abt van het klooster. Naast het klooster is er een school opgericht waar kinderen van zowel Tibetaanse vluchtelingen als de plaatselijke bevolking onderwijs ontvangen.

Bron BNN.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageer

Juist spreken bestaat uit:

  • Onthouding van het vertellen van leugens
  • Onthouding van het spreken van lasterende taal
  • Onthouding van het spreken van harde woorden
  • Onthouding van onzinnig gepraat

Dit zijn de regels voor het reageren op deze site.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu