De 13e Tibetaanse Religieuze Leiders Conferentie, die gepland stond voor 29-30 november in MacLeod Ganj, India, is voor onbepaalde tijd uitgesteld door het plotselinge overlijden van Kathok Getse Rinpoche, hoofd van de Nyingma lineage.
Voor het bijwonen van de conferentie waren meer dan 150 uitnodigingen verstuurd naar boeddhistische religieuze leiders en hoofden van kloosters in India en Nepal. Onderwerpen die besproken moesten worden waren onder andere de uitdagingen voor het Tibetaans boeddhisme, waaronder het toenemende aantal schandalen en wangedrag van Tibetaanse monniken. Een aantal westerse vrouwen en mannen die zich slachtoffer voelen van seksueel wangedrag door boeddhistische leraren hadden de Dalai Lama gevraagd deze kwestie op de agenda te zetten en te bespreken. De kwestie van de reïncarnatie van de 14e Dalai Lama stond ook op de agenda.
De conferentie zou zijn gehouden tegen de achtergrond van twijfels onder de Tibetanen over de betrokkenheid van de Indiase regering bij hun zaak. Eerder dit jaar ging het door de Dalai Lama en de centrale Tibetaanse regering bedachte project Thank You India als een nachtkaars uit. De Tibetanen wilden daarmee de Indiase regering bedanken voor de gastvrijheid aan de Tibetaanse ballingen in dat land, maar de Indiase regering was bang om bij een ontvangst van de Dalai Lama en Tibetaanse regeringsleiders de Chinese leiders tegen het hoofd te stoten met wie zij een wankele relatie onderhouden. De feestelijkheden werden daardoor slechts bijgewoond door ambtenaren met een lagere status. In het verleden heeft de Dalai Lama er op gezinspeeld naar Zwitserland te verkassen, vanwege de neutraliteit van dat land en de hoge bergen die hem aan Tibet doen denken.
Bij de Tibetanen heerst twijfel over wie de 14e Dalai Lama gaat opvolgen. Het gevoel dat hij niet onsterfelijk is begint bij hen te dagen. Het onderwerp van zijn reïncarnatie is publiekelijk bij hem aangekaart en roept verschillende reacties op, voorafgegaan door zijn commentaar ‘afhankelijk van de wensen van het Tibetaanse volk’. De Dalai Lama zelf heeft aangekondigd dat er mogelijk helemaal geen opvolger zal komen, om de Chinezen die hem een wolf in monnikspij vinden, niet in de kaart te spelen. Ook heeft hij gezinspeeld op een reïncarnatie in het Westen.
Het succes van een conferentie om de positie van de Dalai Lama te versterken hangt af van de bereidheid van boeddhistische religieuze leiders om aan de conferentie deel te nemen. Binnen het Tibetaans boeddhisme zijn er vier grote scholen. Hiervan had het huidige hoofd van de Sakyapas, de 42e Sakya Trizin Ratna Vajra Rinpoche, ingestemd met deelname. Kathok Getse Rinpoche, vertegenwoordiger van de Nyingma school, zou aanwezig zijn, maar is overleden. Er was geen zekerheid over de deelname op het hoogste niveau van de belangrijke Nyingma-kloosters en of zij alleen hun vertegenwoordigers zouden sturen. Bij sommige monastieke hoofden is er angst voor vergelding door China als ze aan de conferentie deelnemen en of ze nog wel terug kunnen keren naar hun kloosters.
Mogelijk een van de belangrijkste redenen om de conferentie uit te stellen is de onzekerheid van deelname van Ogyen Trinley Dorje, de 17e Karmapa en het hoofd van de Karma Kagyu School. Het instituut van de Karmapa bekleedt een zeer bijzondere positie in de Tibetaanse boeddhistische hiërarchie. Zowel door China als de Dalai Lama erkend is Ogyen in mei 2017 naar het buitenland gegaan voor een geplande tournee door het Verenigd Koninkrijk, Canada en de VS en is niet teruggekeerd. Hij heeft een Indiaas visum nodig om de conferentie bij te kunnen wonen, maar dat is hem waarschijnlijk niet verstrekt. Hij eist ook garanties voor zijn veiligheid in India.
Ogyen Trinley Dorje heeft sinds zijn vlucht uit Tibet aan aanzien gewonnen en heeft een aanvaardbare status verworven door de boeddhistische sektarische lijnen heen. Hij wordt wel gezien als het toekomstige gezicht van het Tibetaans boeddhisme. Elke conferentie van Tibetaanse religieuze leiders zou onvolledig zijn geweest zonder de aanwezigheid van de 17e Karmapa.