Karma is de wet van oorzaak en gevolg. We laten sporen na in wat we doen en laten en krijgen de gevolgen voor onze kiezen. En omdat we met elkaar verbonden zijn op deze wereld, heeft deze wet, ons handelen, ook gevolgen voor anderen. De financiële zorgen van het boeddhistisch centrum Yeunten Ling waar we vandaag in deze krant over berichtten zijn een direct gevolg van gesjoemel door een medische behandelaar die ziektekostenverzekeraars met nepdeclaraties tilde. Yeunten Ling ontving jaarlijks 600.000 euro voor de ontvangst, verzorging en mentale training van patiënten in het prachtige boeddhistische centrum in Huy. De organisatie moest er hard voor werken maar kwam ook terecht in een financieel gezien luxe situatie waardoor het principe van boeddhistisch dana uit het oog verloren werd.

De behandelaar ging failliet en Yeunten Ling zit met de gebakken peren oftewel een tekort in de kas van 120.000 euro. De les is dat deze constructies niet passen binnen het boeddhisme en leiden tot ongewenste afhankelijkheid. Yeunten Ling beseft nu dat dana een groot goed is en dat zij dat uit het oog heeft verloren.

Er zijn zogenoemde boeddhistische organisaties die flink geld verdienen aan en met het boeddhisme. Boeddhistische fabrieken, groothandels. Men zegt wel dat boeddhisme en zakelijkheid samen gaan maar ik geloof daar niet in. Geld maakt slaven, is hebzucht, ego. Yeunten Ling is daar een voorbeeld van. Verkeerde anderen deden de boeddhisten in Huy de das om.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen.

Categorieën: Boeddhisme, Columns
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk