De afgelopen weken heeft het noodlijdende Tibetaans Instituut Yeunten Ling in het Belgische Huy meer dan 77.000 euro aan giften ontvangen. De organisatie heeft in december van dit jaar in totaal 120.000 euro nodig om aan de financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Deze giften helpen volgens het bestuur van Yeunten Ling de directe toekomst van Yeunten Ling mogelijk te maken en zorgt voor de continuïteit van het centrum.

Het Tibetaans Instituut Yeunten Ling zit zwaar in de financiële problemen. In oktober 2017 kwam er een onverwacht einde aan een tienjarige samenwerking met de Nederlandse revalidatie-instelling Ciran, die begin 2018 failliet werd verklaard na gesjoemel met declaraties aan ziektekostenverzekeraars. Die samenwerking bood voor Yeunten Ling een stabiel inkomen van €600.000 per jaar. Ondanks pogingen om dit gat op te vullen moet Yeunten Ling uiterlijk op 31 december 2018 minstens €120.000 in kas hebben om de basisbedrijfskosten te dekken en openstaande facturen te betalen, inclusief de maandelijkse bankaflossingen. En is daarvoor een fondswerving begonnen. Zes donateurs hebben al duizend euro geschonken.

Ciran ontwikkelde een innovatieve revalidatiemethode voor patiënten met chronische pijn en vermoeidheid, waarbij fysieke en geestelijke behandelingen samengaan. Vorig jaar bleek Ciran jarenlang voor miljoenen aan onterechte declaraties te hebben ingediend bij de zorgverzekeraars. Alleen VGZ claimde al ruim 20 miljoen euro terug. Ook stopte de verzekeraar met het uitbetalen van nieuwe zorgdeclaraties.

Lijf, leefomgeving en geest

Het wegvallen van het contract met Ciran betekende een gevoelige financiële klap voor Yeunten Ling. Jaarlijks namen 40 groepen van elk 65 deelnemers deel aan een driedaags verblijf in Huy die erop gericht was hun lichamelijke en geestelijke situatie te verbeteren. Ciran was een medisch-specialistische revalidatie-instelling met een twintigtal expertisecentra verspreid in Nederland. Jaarlijks behandelde Ciran duizenden mensen met ernstige chronische pijn, chronische vermoeidheid en disfunctioneren. Het doel van de behandeling is een herstel van functioneren binnen acht weken en een duurzaam maatschappelijk participeren binnen vier maanden. Deze elementaire therapie van Ciran die zich richt op lijf, leefomgeving en geest was mede gebaseerd op existentiële inzichten vanuit de boeddhistische filosofie. Tijdens een tweedaagse seminar kwamen groepen van ongeveer 65 deelnemers naar Yeunten Ling om er onderricht te krijgen in ‘levenskunst’. Dat bestaat uit verschillende lezingen en trainingen onder de leiding van de lama’s en begeleiders van Ciran. De patiënten ervoeren de rust in het instituut, middenin een bosrijke omgeving. Voor veel patiënten was dit ‘Seminar in Levenskunst’ een verdere doorbraak in hun behandeling.

De belangrijkste donateurs worden uitgenodigd om deel te nemen aan een samenkomst van het steuncomité met lama Zeupa en lama Tashi Nyima, om deze overgangsperiode te bespreken en de toekomst van Yeunten Ling voor te bereiden. De eerste ontmoeting met het comité vindt plaats op zondag 16 december 2018.

 

Categorieën: Boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk