De Dalai Lama heeft vanmorgen in Amsterdam een kort onderhoud gehad met vier westerse slachtoffers -drie vrouwen en een man- van seksueel wangedrag door boeddhistische leraren. De Dalai Lama hecht zoveel waarde aan de ontmoeting dat hij die in zijn drukke schema heeft ingepast. Hij zegde de slachtoffers toe zijn invloed aan te wenden aan het tegengaan van seksueel en ander wangedrag in het boeddhisme.
Het is zover bekend de eerste ontmoeting van de Dalai Lama met westerse slachtoffers. Hij stemde direct toe in de ontmoeting omdat hij veel belang hecht aan het tegengaan van seksueel wangedrag. Waarvan hij vindt dat die in het openbaarheid gebracht moet worden. De vier slachtoffers overhandigden aan de Dalai Lama ook een gebundelde versie van hun ervaringen met de betreffende leraren.
De slachtoffers begonnen afgelopen maandag een petitie met de vraag om de Dalai Lama, die op Europese tournee is, te ontmoeten om hun ervaringen te delen. Zij vinden dat de Dalai Lama nu nog te veel de indruk wekt, door zijn aanwezigheid bij en contacten met aangeklaagde boeddhistische leraren, de slachtoffers te negeren.
De Dalai Lama arriveerde vanmorgen in Nederland waar hij twee dagen lang lezingen zal geven en morgen een expositie in de Nieuwe Kerk in Amsterdam zal openen. ‘We vonden onze toevlucht in het boeddhisme met een open geest en hart, totdat we in zijn naam werden verkracht’, zeggen de slachtoffers in hun petitie, die door bijna duizend mensen is ondertekend.
‘Zijne Heiligheid de Dalai Lama was bedroefd toen hij hoorde over de seksuele mishandeling van studenten door boeddhistische leraren. De dalai lama heeft consequent dergelijk onverantwoordelijk en onethisch gedrag aan de kaak gesteld. Dergelijk wangedrag is onduldbaar en moet stoppen,’ zegt een woordvoerder van de spirituele leider.
De Tibetaanse lama’s die beschuldigd worden van seksueel en psychisch wangedrag zijn onder andere Rigdzin Namkha Rinpoche van de in Zwitserland gevestigde Rigdzin-gemeenschap; Tulku Lobsang van het Nangten Menlang Center in Wenen, Oostenrijk; Sogyal Rinpoche van de Rigpa-organisatie, een internationale gemeenschap met meer dan 100 centra wereldwijd; en Robert Spatz, een Belgische burger die ook Lama Ogyen Kunzang Dorje wordt genoemd.
Degenen die het oorspronkelijke verzoek voor de bijeenkomst met de Dalai Lama indienden, waren studenten uit Oostenrijk, Australië, België, Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten.
De Dalai Lama beantwoordde geen vragen van verslaggevers na de audiëntie maar beloofde de deelnemers dat hij de kwestie van misbruik in de Tibetaanse boeddhistische gemeenschappen aan de orde zal stellen als hij Tibetaans spirituele leiders in november ontmoet in India.
‘Wat we van hem willen is dat hij heel duidelijk is over het feit dat religieuze leiders in de Tibetaanse boeddhistische traditie niet boven de wet staan,’ zei deelnemer Oane Bijlsma tegen het persbureau AP.
“Ik ben blij,” vertelde Oane Bijlsma, een van slachtoffers , in een gesprek met Lion’s Roar. “We wilden gewoon dat dit in de openbaarheid zou komen”. De groep presenteerde de Dalai Lama een verzameling van 12 eerste getuigenverklaringen van overlevenden van misbruik door boeddhistische leraren, samen met een petitie met 1.300 handtekeningen, met het verzoek aan de Dalai Lama:
-misbruik in het boeddhisme op de agenda van een komende bijeenkomst van religieuze leiders in Dharamsala, India te zetten;
-het Mind & Life Institute – een non-profit organisatie die door Zijne Heiligheid is opgericht om de contemplatieve wetenschappen te promoten – vragen om een dialoog te organiseren over seksueel misbruik in religieuze gemeenschappen;
– en het publiekelijk herbevestigen dat boeddhistische leraren die misdaden en misdrijven begaan, net als elke andere burger, blootstaan aan strafrechtelijke vervolging en civiele actie.
“Hij was heel duidelijk over de drie punten in onze verzoekschriften”, aldus Bijlsma. “Hij was het er min of meer onmiddellijk mee eens dat het een heel goed plan was om het op de agenda van de vergadering in Dharamsala te zetten. Hij was het er ook mee eens dat het een heel goed plan was om er een speerpunt van te maken tijdens een Mind Life bijeenkomst…. [en] hij zei dat geen enkele Tibetaanse leraar boven de wet staat. Hij bevestigde dat nog eens”.