De viering van de geboortedag van de Indiase sociaal hervormer en boeddhist Dr. B.R. Ambedkar zal voortaan in het hele land gevierd worden als ‘Social Justice Day’, de dag van sociale rechtvaardigheid.

Ambedkar werd op 14 april 1891 geboren in een arme Dalit-familie, de kaste van de onaanraakbaren. In het zelfstandige India werd hij de eerste minister van Justitie en de belangrijkste architect van de Grondwet van India. Hij voerde campagne tegen de sociale discriminatie van de Dalits en was inspirator en oprichter van de Dalit boeddhistische beweging in 1956. Verder zette hij zich in voor vrouwenrechten en de arbeidersbeweging.

Ambedkar was een uitstekend student en hij behaalde een rechtendiploma en een aantal doctoraten aan de Columbia University en de London School of Economics. Als geleerde verwierf hij hoog aanzien met zijn onderzoek naar rechtsgerelateerde, economische en politicologische onderwerpen. Aan het begin van zijn loopbaan was hij econoom, professor en advocaat. De verdere rest van zijn leven hield hij zich bezig met politieke activiteiten, zoals actievoeren en de daarbij behorende onderhandelingen voor de onafhankelijkheid van India, het uitgeven van tijdschriften die pleitten voor gelijke politieke rechten en sociale vrijheid voor de Onaanraakbaren, en bijdragen aan de prille Indiase staat. Na zijn initiatie in het boeddhisme leidde dat tot massabekeringen onder de Onaanraakbaren.

Bron BNN.

Categorieën: Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme, Onderwijs
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk