De boeddhistische monnik Pragyanand die de oprichter van de boeddhistische Dalitbeweging in India Dr. Bhim Rao Ambedkar in aanraking bracht met het boeddhisme en hem daarin onderwees, is donderdag in een ziekenhuis in India op negentigjarige leeftijd overleden.

In 1942 kwam de monnik naar India, en later, op 14 April 1956, initieerde hij Dr. Ambedkar tot het boeddhisme, samen met zeven andere leerlingen. Pragyanand werd geboren in Sri Lanka.

Bhimrao Ramji Ambedkar (14 april 1891 – 6 december 1956), algemeen bekend onder de naam Babasaheb, was een Indiaas jurist, econoom, politicus en gelijkheidsstrijder die actie voerde tegen de discriminatie van de kaste van de Onaanraakbaren. Zijn bekering tot het boeddhisme leidde tot de stichting van de boeddhistische Dalitbeweging. Verder zette hij zich in voor vrouwenrechten en de arbeidersbeweging. Hij was de allereerste minister van justitie van onafhankelijk India en de meest vooraanstaande vormgever van de Grondwet van India.

Ambedkar was een uitstekend student en hij behaalde een rechtendiploma en een aantal doctoraten aan de Columbia University en de London School of Economics. Als geleerde verwierf hij hoog aanzien met zijn onderzoek naar rechtsgerelateerde, economische en politicologische onderwerpen. Aan het begin van zijn loopbaan was hij econoom, professor en advocaat. De verdere rest van zijn leven hield hij zich bezig met politieke activiteiten, zoals actievoeren en de daarbij behorende onderhandelingen voor de onafhankelijkheid van India, het uitgeven van tijdschriften die pleitten voor gelijke politieke rechten en sociale vrijheid voor de Onaanraakbaren, en bijdragen aan de prille Indiase staat. Na zijn initiatie in het boeddhisme leidde dat tot massabekeringen onder de Onaanraakbaren.

Bron BNN.

 

 

Categorieën: Boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk