De verbreiding van de boeddhistische ideeën, zoals “de ontkenning van een permanent zelf” en “het tijdelijke van alle levende wezens” heeft grote invloed op de Aziatische maatschappij. Voor de meest Aziaten is het boeddhisme meer dan een religie of een ceremoniële bescherming. In Japan wordt het zelfs gezien als een leer, ontworpen als hulp voor de mens om meer inzicht in … [Lees meer...] overWesters boeddhisme en de invloed daarvan op de Aziatische maatschappij
Zeshin van der Plas
Zeshin – Meditatie
Tel je ademhaling van 1 t/m 10 dat is alles. Je komt nu al twee maanden hier om te mediteren, bij de thee zegt je dat het je niets oplevert, dat er niets verandert. Ik kan mijzelf niet volledig op mijn oefening storten. Hee,.. dit overkomt je buurman niet, kijk naar jezelf. Het ego maakt alles smerig, laat vallen. Ikke, mij, mijn, als je dit niet los laat blijf je vast zitten … [Lees meer...] overZeshin – Meditatie
De apenval
Een zenstudent zit in de tuin van de tempel in meditatie verzonken. De meester ontdekt tijdens zijn ochtendwandeling de student, tikt hem op de schouder en vraagt:’ ‘Wat is het doel van je meditatie?’ De student antwoordt: ‘Om een ontmoeting met mijn werkelijke natuur te bewerkstelligen.’ Hmmm, bromt de meester en raapt een oude dakpan op en begint die over een rots te … [Lees meer...] overDe apenval
Onder de bekoring
Dit wrang masker wat ik bij mijn geboorte kreeg Gebarsten door de tijd Een stem vol giftigheid Draag ik door dit leven wat is gegeven Om het te verliezen Zal ik boven al verkiezen Om mijn geborgenheid Mijn veilig masker waar achter mijn kwetsbaarheid Stiekem door de barsten kijkt Naar jou die zo’n grote schoonheid lijkt. Zie ik hoe licht de wereld in stroomt door … [Lees meer...] overOnder de bekoring
Shojin Ryori – de Japanse zen-kloosterkeuken
Shojin Ryori is de naam van de Japanse zen-kloosterkeuken die we in een wat vreemde vorm ook in het Westen kennen onder de naam ’Macrobiotiek’. Meneer Kushi heeft de kloosterkeuken geanalyseerd en in een soort dieetachtig concept gehesen met een hoop ‘do’s and don’ts’ wat veel mensen afschrikt. De enige ‘don’ts’ in Shojin Ryori zijn; ‘geen vlees, alcohol, en andere drogerende … [Lees meer...] overShojin Ryori – de Japanse zen-kloosterkeuken