• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » B’eter: Bloemkoolsoep, verbeterd recept

B’eter: Bloemkoolsoep, verbeterd recept

13 september 2025 door Jana Verboom

De New York Times journalist en filosoof Michael Pollan schreef een essay met de volgende criteria of tips voor goed eten:

  1. Eet (echt) voedsel. Al is dat in onze huidige staat van verwarring makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer dit: eet niets wat je betovergrootmoeder niet als voedsel zou herkennen.
  2. Vermijd voedingsproducten die gezondheidsclaims dragen.
  3. Vermijd vooral voedingsmiddelen met ingrediënten die a) onbekend zijn, b) je niet kunt uitspreken, c) met meer dan vijf zijn — of die fructose-glucosestroop bevatten.
  4. Vermijd zo veel mogelijk de supermarkt.
  5. Betaal meer, eet minder.
  6. Eet vooral plantaardig, en dan vooral bladgroenten.
  7. Eet meer zoals de Fransen. Of de Japanners. Of de Italianen. Of de Grieken.
  8. Kook. En als je kunt, leg een moestuin aan.
  9. Eet zoals een omnivoor (alleseter).

 

Klinkt verstandig. Dit brengt me bij bloemkool. Bloemkool voldoet aan het betovergrootmoeder criterium: Wikipedia meldt dat “De eerste betrouwbare vermelding van de plant voorkomt in het ‘Boek over de landbouw’ van de in Sevilla werkzame Arabische landbouwkundige Ibn al-‘Awwam (12e eeuw). Ook de in Málaga geboren, en in Syrië werkzame farmacoloog, plantkundige en arts Ibn al-Baitar (1197-1248) beschreef de bloemkool. Zijn Duitse beroepsgenoot Joachim Camerarius de Jonge (1534-1598) nam een afbeelding op in zijn kruidboek. Sinds de zestiende eeuw wordt de groente in heel Europa verbouwd.” Daarnaast is bloemkool gezond, net als andere kolen bevat het veel vitaminen en mineralen. Bloemkool is het gehele jaar door te verkrijgen, maar van juni t/m november is bloemkool van Nederlandse bodem te koop. Nu dus. Ook nog eens goed voor het milieu, want er is geen vervoer van ver weg nodig. En het is ook nog eens een erg lekkere en veelzijdige groente.

Vandaag geef ik een verbeterde versie van een al eerder geplaatst bloemkoolrecept (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/213346-beter-bloemkoolsoep-van-geroosterde-bloemkool/). Ik heb het enerzijds versimpeld, en anderzijds verbeterd. Ik serveer het ofwel als voorgerecht, ofwel als maaltijdsoep. De laatste keer ging een pan soep mee naar een retraite-weekend (in de traditie van Thich Nhat Hanh).

Het oorspronkelijke recept is van Yvette van Boven: Of u nu verstijfd bent van de kou of gewoon stevige trek hebt: warme soep is altijd de remedie (volkskrant.nl).

Geroosterde bloemkoolcrèmesoep – Ingrediënten:

  • 100 gram ongebrande amandelen
  • 1-1½  liter water of bouillon
  • 1 bloemkool in roosjes (stronk geschild en in stukjes)
  • 2 grote of 4 kleine sjalotten, gepeld en in kwarten (kleine) of achtsten (grote)
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • Ca. 3 eetlepels olijfolie
  • 2 flinke eetlepels miso
  • de rasp en het sap van ½  citroen, liefst biologisch
  • zout en versgemalen peper

Pureer eerst de amandelen met een beker water met keukenmachine of staafmixer en laat deze amandelroom staan tot de rest ook klaar is. Ontvellen of zeven hoeft niet. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed eventueel een grote bakplaat met bakpapier.

Meng in een grote kom de bloemkoolstukjes met ca. 2 eetlepels olijfolie, wat zout en peper.  Spreid het uit over de bakplaat en rooster ca. 30 minuten in de oven tot de bloemkool aan de randen goudbruin wordt. Voeg halverwege de sjalotparten en de knoflooktenen toe, gemengd in dezelfde kom met 1 eetlepel olijfolie, snuf zout en peper. De sjalotten kunnen mooi in de lengte in partjes gesneden worden, gebruik makend van het feit dat alles aan één kant aan elkaar vast zit.

Doe zowel de amandelroom als de geroosterde bloemkoolroosjes met sjalotten en knoflook in een soeppan, samen met ongeveer een liter kokend water of bouillon.  Pureer alles met een staafmixer zo glad mogelijk. Roer er de miso doorheen en giet er eventueel nog wat water of  bouillon bij tot de soep mooi romig is en ongeveer zo dik als magere yoghurt. Verwarm de soep tot deze bijna kookt. Voeg als laatste citroenrasp en -sap toe. Proef, en voeg naar smaak eventueel nog wat zout, peper, miso of citroensap toe. Omdat miso al vrij zout is, is extra zout waarschijnlijk niet nodig.

De soep kan zoals op de foto geserveerd worden met wat verse kruiden zoals peterselie of koriander. In het oorspronkelijke recept gaan er ook nog geroosterde pompoenpitten, salie en een scheut olijfolie bij, maar dan wordt het een echte goed gevulde wintersoep voor gure dagen.

Leggen we dit recept naast de criteria van Pollan, dan denk ik dat mijn betovergrootmoeder de bloemkool, citroen, olie en amandelen zou herkennen maar de miso niet – maar een Japanse betovergrootmoeder natuurlijk wel, want ook miso is ook al een eeuwenoud ingrediënt. Al met al durf ik dit ‘echt eten’ te noemen. Ook al komt alles dit keer uit de supermarkt, helaas, want er was weer eens geen tijd om de biologische moestuinier in de buurt te bezoeken, dus aan criteria 4 en 5 voldoet de soep op de foto niet, maar dat doet niets af aan het recept.

 

Categorie: B'eter, Columns, Geluk, Gezondheid, Jana Verboom, Voedsel Tags: bloemkoolsoep, Ibn al-'Awwam, Ibn al-Baitar, Joachim Camerarius de Jonge, Michael Pollan, Pollan, Thich Nhat Hanh

Lees ook:

  1. B’eter – lente-frisse witte-bonensalade
  2. B’eter Appeltaart
  3. B’eter Saladesoep en Georgische sperziebonen
  4. B’eter Basbousa (Egyptische griesmeelcake)

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. G.J. Smeets zegt

    13 september 2025 om 19:53

    Als aanvulling op de 9 tips van Michael Pollan hier tip 10 voor de thuiskok: koop 1x per week op je gevoel ingredienten en laat je niet leiden door recepten van de honderden kookboekeen en culinaire columnisten. Koken is Jazz, je doet het met wat je in huis hebt en het is waar: soms is het niet te pruimen.

    • Joop Ha Hoek zegt

      15 september 2025 om 10:32

      Jana legt verbanden tussen het bereiden van voedsel in de verschillende culturen. De ontwikkeling ervan. Haar eigen ervaringen op dat gebied met haar familie en ook het bereiden van voedsel – de ingrediënten – in boeddhistische kringen. Als bioloog verstrekt ze informatie over natuur en milieu aan de lezers van het BD.

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 september 2025
    Van Zelfcompassie naar Compassie
  • 11 september 2025
    De Geest in Ontspanning en Rust
  • 16 september 2025
    Introductiecursus zenmeditatie
  • 8 oktober 2025
    Online lezingenserie 'Theosofia, de moeder van alle religies' (2)
  • 8 oktober 2025
    Rigpa Woensdag - Inspiraties uit het Tibetaanse boek van leven en sterven
  • 9 oktober 2025
    Basiscursus Inzichtmeditatie in Hilversum
  • 10 oktober 2025
    Eeuwenoude wijsheid voor ons hedendaagse leven
  • 10 oktober 2025
    Vreugde ontdekken van mededogen in het dagelijks leven
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Van wie is jouw lijf? De mythe van het eigen lichaam

    Hans van Dam - 24 september 2025

    Hoe je van je lichaam afkomt zonder het te doden; incarnatie in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Van wie is jouw huis? De mythe van de eigen woning

    Hans van Dam - 21 september 2025

    Hoe je van je huis afkomt zonder het te verkopen; eigendom in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2025 – dag 281 – sombermans
    • Boeddhistische ervaringsdeskundigen gezocht
    • Ruim 20.000 dak- en thuisloze mensen in regio Amsterdam-Amstelland en Den Haag
    • Guy – dhammazaadjes – Tilakkhana
    • Heftige undercoverbeelden en rapport Spaanse octopuskwekerij

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.