Wij mensen hebben door onze verslaving aan fossiele brandstoffen zodanig het klimaat veranderd dat het weer alsmaar extremer wordt. Natuurlijk waren er vroeger ook hittegolven, maar we krijgen ze nu vaker, langer, en heter. Op dat soort hete dagen wil een mens niet lang in de keuken staan, en al zeker niet bij een hete oven of dampende pannen. Het is al warm genoeg zónder deze extra warmte. Tijd voor maaltijdsalades dus. Het leuke van salades, en dat hebben ze gemeen met soep, is dat je van vrijwel alles een salade kunt maken. Dit recept is gebaseerd op een saladerecept van onze dochter, dat ze als ik het me goed herinner door ChatGPT heeft laten maken – ze wilde iets met grapefruit en bessen. Het oorspronkelijke recept is met avocado, maar avocado is niet zo milieuvriendelijk dus dat liet ik weg. Ook gebruikt ze blauwe bessen, maar net als avocado’s komen die van ver, terwijl rode bessen gewoon bij mij in de achtertuin groeien. Om er een echte maaltijdsalade van te maken hebben we ook nog wat kort gebakken champignons en wat koude gekookte quinoa toegevoegd.
Ingrediënten maaltijdsalade voor 2-3 personen:
- 1 grapefruit, in stukjes, bij voorkeur zonder velletje (of witlof)
- Sla naar keuze: kropsla, gemengde sla, rucola, …
- ½-1 komkommer, in stukjes of blokjes
- Handvol rode (of blauwe) bessen, gerist
- Handvol geroosterde amandelen (gezouten of ongezouten, gerookt of ongerookt)
- Blaadjes van 1-2 takjes munt, fijngehakt
- Scheut olijfolie
- Scheut citroensap
- Zout, peper
- Restje quinoa, (zilvervlies)rijst, (volkoren) pasta, bulgur, couscous, of iets dergelijks
- Eventueel nog champignons, in plakjes, met teentje knoflook
De simpele basis van deze salade bestaat uit grapefruit, bessen, sla (gescheurd), komkommer, amandelen, munt, olijfolie en citroensap. Als je gezouten amandelen gebruikt is zout toevoegen niet nodig, bij gebruik van ongezouten amandelen is het lekker om de salade op smaak te brengen met zout en eventueel peper. Meng alle andere ingrediënten met een scheut olijfolie (denk 1 eetlepel per persoon) en citroensap (sap van ½ citroen). Voeg eventueel nog wat afgekoelde quinoa, (zilvervlies)rijst, (volkoren) pasta, bulgur of couscous toe. Wij bakten nog een half bakje champignons op met wat knoflook en olijfolie. Meng tot slot alles, proef, en breng eventueel nog verder op smaak met wat zout, olijfolie, citroensap, of peper.
Misschien is dit al genoeg als maaltijd, wij aten er nog oude met wat olijfolie geroosterde boterhammen bij. Toch nog even het fornuis en de gril gebruikt, voor champignons en oud brood, maar kort genoeg om de temperatuur in huis niet te laten oplopen.
Varieer gerust met andere bessen van het seizoen, zoals frambozen; andere noten, zoals hazelnoten, andere kruiden enzovoort. Voor een bittertje kan in plaats van grapefruit ook witlof gebruikt worden. Als er maar een mooie balans is tussen zoet (bessen), zuur (citroensap), zout (amandelen of toegevoegd) en bitter (grapefruit of witlof). Eet smakelijk!
Geef een reactie