Vandaag heb ik zeven rondeel eieren weggegooid. Op de rondeel site staat dat deze eieren betrouwbaar zijn, maar ik vertrouw momenteel geen enkel ei meer. Vanmiddag dacht ik nog een lekker eitje te gaan bakken, had het mes om de schaal te klieven al in de hand, maar zag ineens een enorme bloedluis op mij af komen. Niet echt natuurlijk, maar het ei associeerde ik met de bloedhuis.

Het Rondeel is een unieke vorm van legpluimveehouderij waarbij de balans is gecreëerd tussen maatschappelijk verantwoord ondernemen, behoeften van de leghen en een ideale werkomgeving voor de pluimveehouder. Bloedluis is een van de meest voorkomende kippenziekten. Bloedluizen zijn kleine, rode beestjes die op de kip vooral zichtbaar zijn op de hals en de rug. Een bloedluis kan gemakkelijk negen maanden zonder voedsel. Daarnaast kan één enkel paar kippenluizen zich binnen zestig dagen vermenigvuldigen naar 16.000 bloedluizen, lees ik.

Deze week zag ik beelden op tv van een man in een gasdicht pak die met een vernietigingsmiddel kippenstallen ontsmette. Geheel expres bespoot hij ook de levende kippen in die stal. Ook de bloedluizen gingen eraan. Vader, moeder, grootouders, ooms en tantes en kinderen bloedluis. Dood, morsdood. Ik weet niet of bloedluizen op de boeddhistische lijst van beschermde diersoorten staan, maar als dat zo is kan deze reiniger alvast een plaatsje in de blaartrekkende of hete hellen reserveren met zijn miljoenen slachtoffers.

De affaire met bloedluizen legt meer bloot dan het op malafide wijze reinigen van stallen. Alleen daarom verdienen deze ijverige diertjes al een standbeeld. Als ik het goed verstaan heb exporteert Nederland elk jaar honderd miljoen eieren -bron NOS Journaal- naar het buitenland, voornamelijk Duitsland. De eieren komen niet uit de lucht vallen maar worden gelegd door kippen. Tienduizenden, mogelijk honderdduizenden  kippen- levende dieren-  die vaak in de meest erbarmelijke omstandigheden leven en sterven. Op elkaar gepropt, op roosters, heeft de kippenboer hen hun waardigheid afgepakt en ze gedegradeerd tot legmachines.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen.

 

 

Categorieën: Natuur, Joop Hoek, Dierenwelzijn, Gezondheid, Misbruik, Columns
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2017 – de tweehonderdenzestiende dag – bloedluis

  1. Piet Nusteleijn schreef:

    Deze observatie: Dieren, in dit geval de kippen worden misbruikt en gedegradeerd. Geld regeert. Winstmaximalisatie.

    We moeten er heel goed over nadenken en zoeken naar de menselijke maat. Zoals het nu gaat is het bloedlinkluis.