• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » B’eter ‘Kip’ uit het bos

B’eter ‘Kip’ uit het bos

17 augustus 2024 door Jana Verboom

18 miljoen mensen, op ons hele kleine stukje Aarde (https://nos.nl/artikel/2533325-vandaag-is-het-zover-18-miljoen-mensen-op-dit-hele-kleine-stukje-aarde). Hoe kunnen we die voeden zonder dat we Moeder Aarde helemaal uitputten? Het gangbare landbouwsysteem zit op een doodlopende weg. Het degradeert de bodem en vervuilt bodem, water en atmosfeer. Door al dat gesleep met veevoer en kunstmest raakt het systeem verder uit balans en zitten wij met een stikstofcrisis, terwijl de zee en de atmosfeer steeds verder opwarmen en het weer steeds extremer wordt.

De weg uit deze crisis is niet eenvoudig maar wel noodzakelijk om als menselijke soort op Aarde te overleven. Het zou al enorm schelen als we met z’n allen veel minder vlees en zuivel zouden gebruiken, en als we een deel van ons eten uit de buurt haalden, van een biologische tuinderij bijvoorbeeld. Of uit het bos.

Afgelopen drie weken waren we in Noorwegen, Zweden en Denemarken, landen waar de bevolkingsdichtheid overigens een stuk lager is, en aten in het wild geplukte cantharellen, bosbessen, frambozen. Daar heb ik al eerder over geschreven. Een nieuwe ervaring voor ons was de kennismaking met de ‘boskip’, oftewel de algemene zwavelzwam (zie bijvoorbeeld https://oogstenzonderzaaien.nl/wiki/Zwavelzwam). In het Engels heet de zwavelzwam Chicken of the woods, ofwel boskip omdat de textuur en smaak aan kip doen denken. Bijkomende voordelen zijn dat de zwavelzwam enorme vruchtlichamen vormt, dat het ‘vlees’ nauwelijks slinkt – dus je hebt er minder van nodig – en dat je vrij eenvoudig een stukje kunt afsnijden terwijl het grootste deel van de zwam intact blijft.

Paddenstoelen/zwammen zijn de vruchten van een organisme, een schimmel, dat zich in de grond bevindt, ofwel, zoals bij de zwavelzwam, in het hout van een dode of zieke boom. Een paddenstoel/zwam oogsten voor eigen gebruik is, mits het voorzichtig gebeurt, niet schadelijk voor het organisme. Vanwege de klimaatverandering staan onze bossen vol dode en zieke bomen, dus de zwavelzwam is geen zeldzaamheid. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat 18 miljoen mensen onze bossen en parken leegroven, maar het meenemen van een bescheiden portie wordt door de meeste eigenaren zoals Staatsbosbeheer gedoogd. En als we het lijden van alle levende wezens willen verminderen is deze ‘boskip’ sowieso een betere keuze dan ‘plofkip’.

De boskip heeft een fantastische textuur die niet verandert in de pan. Dat heb ik nog niet vaak meegemaakt met paddenstoelen: een kilo cantharellen slinkt in de pan bijvoorbeeld tot een klein hoopje. De smaak zou ook aan kip doen denken volgens de liefhebbers. Dat vonden we een beetje tegenvallen, maar met een royale scheut olijfolie, ui, knoflook, zout, peper en wat limoenrasp en sap was het resultaat zonder meer geslaagd te noemen. Voortaan gaat er een zakmes en een zakje mee als ik een boswandeling ga maken! Zo kan ik altijd een klein stukje boskip oogsten als ik een jonge zwavelzwam tegenkom.

Een waarschuwing is op z’n plaats: eet alleen paddenstoelen die je met 100% zekerheid gedetermineerd hebt. Hoewel de zwavelzwam niet giftig is, kan hij dit wel worden als hij groeit op giftige boomsoorten, zoals bijvoorbeeld de Taxus. Het is dus zaak om niet alleen de paddenstoel te herkennen, maar ook de boom.

Risotto met boskip

Ingrediënten voor 4 personen, voor de risotto:

  • Ongeveer 300 gram risottorijst
  • Scheut olijfolie
  • Ui, gesnipperd
  • Knoflook, gesnipperd of uit de knijper
  • Groente naar keuze, ik gebruikte twee kleine courgettes, in halve plakjes
  • Ongeveer 800 ml bouillon (bijvoorbeeld van 1 ½ paddenstoelenbouillonblokje)
  • Verse of gedroogde kruiden, ik gebruikte wilde marjolein uit de tuin

Ingrediënten voor de ‘boskip’:

  • Scheut olijfolie of vegan boter
  • 400-500 gram zwavelzwam in reepjes, eventueel aangevuld met andere paddenstoelen
  • Klein uitje, gesnipperd (optioneel)
  • Teentje knoflook, gesnipperd of uit de pers
  • Zout, versgemalen peper
  • Sap en rasp van ½ citroen of limoen

Risotto maken kan op twee manieren: ofwel je doet alle vocht in een keer in de pan, dan de deksel erop en op zacht vuur laten garen. Ofwel voortdurend scheutjes bouillon toevoegen en roeren totdat alle vocht is opgenomen. Ik bewandel vaak een middelweg: ik begin met scheutjes en roeren, maar giet op een gegeven moment alle vocht erbij en laat alles nog even goed gaar worden. Welke manier je ook kiest: begin met ui fruiten in de olijfolie, voeg dan de knoflook en de rijst toe en roer totdat de rijst van alle kanten glanst van de olie. Groente kan er nu bij en even meegebakken worden (wat ik met courgette doe), ofwel even apart gekookt worden en later toegevoegd (wat ik met bijvoorbeeld diepvries doperwtjes doe). Vanaf nu is de keuze om het vocht in scheutjes of tegelijk toe te voegen. Dit is ook het moment om kruiden toe te voegen (tijm, marjolein, oregano). Heb je verse salie, dan is het beter om deze even apart te bakken en later bovenop te serveren.

Terwijl de risotto gaart, bakken we de paddenstoelen in olijfolie of boter met eventueel nog wat ui en/of knoflook af en toe roerend op middelhoog vuur gaar (ca. 10 minuten). Vlak voor het opdienen brengen we ze op smaak met een snuf zout, royaal versgemalen peper en eventueel nog wat sap en/of rasp van een halve citroen of limoen.

Roer de paddenstoelen door de risotto of serveer ze erbovenop. Serveer er een salade bij.

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Columns, Gezondheid, Jana Verboom, Voedsel Tags: 18 miljoen inwoners, boskip, Nederland, organisme, paddenstoelen, schimmel, vruchten, zwammen, zwavelzwam

Lees ook:

  1. B’eter – Soep van eekhoorntjesbrood met peterseliecroutons
  2. Leven in Thailand – Eten uit eigen toilet
  3. Het jaar 2023 – dag 109 – familie
  4. B’eter – Groenekoolburgers

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.