Vanmorgen hoorde ik in het radioprogramma Cappuccino de futuroloog Paul Ostendorf voorspellen dat ergens op de aarde nu al een mens geboren is die nooit meer zal sterven, niet verouderen of in zijn leven ziek zal worden. Wetenschappers hebben een gen ontdekt die dat kan bewerkstelligen. Ostendorf legde uit wat de gevolgen zijn voor de economie, de wereld, de pensioenfondsen en de altijd levenden zelf. Hij zei ook dat een flink deel van studenten, die met de ontdekking van het gen werden geconfronteerd, er toch voor koos om binnen honderd jaar van hun leven dood te gaan. Om plaats te maken voor anderen, om niet met ellende en pijn te worden geconfronteerd.

Maar stel je voor dat Ostendorf gelijk heeft. Dan valt volgens mij de bodem uit de boeddhistische filosofie van het wedergeboren worden om uiteindelijk de verlichting te bereiken. Als er geen dood meer is, is er ook geen wedergeboorte. Of is het zo dat wij op elk moment van de dag wedergeboren worden?

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

4 reacties op Geen dood, geen wedergeboorte

 1. Stefanie schreef:

  Hoi Joop,
  Bedankt voor dit artikel. Ik ben erg benieuwd hoe die onsterfelijkheid eruit zal zien. Hoe ziet iemand eruit die onsterfelijk is, hoe is hij zo geworden, en waar , wanneer stopt het proces van ouder worden, en is doodgaan uberhaubt nog mogelijk met zo’n gen?

  Is er al iemand 500 jaar op deze wereld, of 90 jaar met het uiterlijk en lichaam van een 30 jarige?

  Een ambitieuze visie!

 2. Nooit ouder worden en sterven, dat is dus de hel! Door mensen gebouwd en uitgevonden.
  Dat wedergeboren worden is de vraag: “wat was jouw gezicht voor je geboren werd?”
  Alleen westerlingen willen zo graag wedergeboren worden, komisch, komisch.

 3. Anne schreef:

  Ik ben bang dat de futuroloog niet helemaal goed heeft gelezen. Ze hebben iets gevonden waardoor je langer en gezonder leeft.
  http://www.nu.nl/wetenschap/3481087/genen-langer-leven-ontdekt.html

  Los daarvan altijd een leuke hersenoefening om de wat als te bespreken.

  Persoonlijk spreekt constant in werking zijnde wedergeboorte mij wel aan. Hoewel dit natuurlijk een fysiek hergeboren worden niet uitsluit.
  Het is puur een gevoelsmatige voorkeur en misschien daardoor wel een soort wensdenken.

 4. Tom schreef:

  Als je openstaat voor je omgeving en je eigen plek daarin, kun je elke dag leren en dat zou je kunnen zien als wedergeboorte. Je bent immers niet meer dezelfde als gisteren… En Anne heeft gelijk; we zouden de helft langer kunnen leven in betere gezondheid. Onsterfelijk worden we nooit. Er zijn namelijk nog andere factoren dan ouderdom en ziekten die overwonnen moeten worden om dat te realiseren. Stel je eens voor; een wereld vol compassie….. Onsterfelijk? Nee, dat zie ik niet zo snel gebeuren. Dat we nog vele malen herboren mogen worden, dan kunnen we het in elk geval blijven proberen!