• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » Het jaar 2021 – dag 61 – kaasstuk

Het jaar 2021 – dag 61 – kaasstuk

2 maart 2021 door Joop Ha Hoek

Ik ben altijd liefhebber van kaas geweest. Toen ik op het platteland woonde haalde ik de kaas bij een kaasboerderij, altijd aan een stuk. In Bunkerstad ging ik naar een kaaswinkel in het centrum en de laatste jaren koop ik de kaas bij de Aldi na een advies van een voedingsdeskundige dat daar geen kaasshop tegen op kan, tegen die smaak.

Eigenlijk kocht ik bij de Aldi vrijwel altijd gesneden kaas, tot ik vorige week een stuk komijnekaas uit het schap haalde. Gewoon uit luiheid omdat de gesneden kaas iets verder lag. De dagen daarop genoot ik van het ritueel van korstjes wegsnijden en het schaven van de kaas met een dun schilmesje. De heerlijke smaak.

Ik kon zelf bepalen of ik dikke dan wel dunne plakjes op de bruine boterham met Ierse roomboter legde. Het werd een ritueel, met aandacht uitgevoerd. Zoals het vroeger was.

Als je snijdt, dan snij je, zeggen de boeddhisten. Soms beloont luiheid.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen is waargenomen, het abonnement op te zeggen. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren maar niet weten waartegen. Het boeddhisme de rug toe te keren.  Of aan de drugs te gaan. En zo gaat het maar door.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: Boeddhisme, Columns, Geluk, Gezondheid, Joop Hoek, Voedsel Tags: kaas

Lees ook:

  1. Het jaar 2021 – dag 185 – eten bij mara
  2. Het jaar 2020 – dag 65 – maagzuur
  3. Het jaar 2020 – dag 72 – aandrang
  4. Het jaar 2021 – dag 67 – Maarten

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Ruud van Bokhoven zegt

    3 maart 2021 om 11:06

    Er is ook vegetarische kaas, eigenlijk dezelfde kaas maar dan zonder dierlijk stremsel, maar van plantaardig of microbeel stremsel dat zelfs goedkoper is dan dierlijk stremsel.
    Microbeel stremsel wordt het meest gebruikt omdat het de smaak niet beïnvloed. De smaak is precies hetzelfde en in veel soorten verkrijgbaar. Zelf haal ik het op de markt, maar is in veel kaaswinkels te koop.

  2. Lise zegt

    3 maart 2021 om 11:45

    Kaas zonder koe en kalfjes leed is sowieso lekkerder.
    Daar kan ook de Aldi niet tegen op,
    tegen die smaak.
    Het uitproberen waard!

    • Joop Ha Hoek zegt

      3 maart 2021 om 12:23

      Ik ga het advies zeker opvolgen, drink al nooit melk omdat koeien uitgebuit worden en slecht is voor mijn gezondheid. Afgelopen weekeinde was er op Fryslân Doc nog een hele discussie over het gezondheidsaspect van melk. Interessant. Vroeger had je Joris Driepinter waarmee de overheid reclame maakte voor het drinken van melk.

      • Lise zegt

        3 maart 2021 om 15:27

        Wist je dat voor 1 kilo kaas ongeveer 10 liter melk nodig is?

        Ik vind de gezondheidsaspecten van dierlijke producten ook interessant. De documentaire Game changers brengt hier ook een interessante kijk op.

        Met overheden die reclame maken voor een product uit een industrie waar veel economische en handels belangen aan vast hangen zet ik sneller vraagtekens.

        Er wordt ons van alles al jong ‘geleerd’, bijvoorbeeld dat een koe melk produceert omdat het de hele dag lekker gras eet in de wei.
        De werkelijkheid is anders.
        Melk/kaas koeien worden continue zwanger gemaakt en kalfjes worden direct weggehaald bij de moeder zodat ze onze toegeëigende melk niet zullen afpikken. Dit alleen al veroorzaakt zoveel emotioneel leed bij moeder en kind.
        Het fysieke is ook wel bekend.

        Maar goed, ik vind het heel leuk dat je plantaardige kaas wil uitproberen! Ik vind die van Violife erg goed net als de feta kaas en strooikaas van dit merk. Ook nog eens verrijkt met van alles wat goed schijnt te zijn voor de gezondheid.
        Succes, ik ben benieuwd wat je ervan gaat vinden!

        • Joop Ha Hoek zegt

          3 maart 2021 om 19:09

          Ja, we schreven al vaker over het noodlot van de koeien, ook in https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/153826-het-jaar-2020-dag-286-koeslaaf/

Primaire Sidebar

Door:

Joop Ha Hoek

Joop Ha Hoek, volger van de dhamma en redacteur. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

22 mrt
Online Lezingenserie 'Universele symbolen: de taal van de ziel' (4)
22 mrt 23
22 mrt
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
22 mrt 23
23 mrt
ONLINE - Meditatiecursus in de Dhammakaya traditie
23 mrt 23
23 mrt
Stiltemeditatie Stichting Bodhisattva
23 mrt 23
23 mrt
Rotterdam - geleide meditatie (vipassana meditatie)
23 mrt 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Wanneer iedereen liegt, weet niemand nog wie er liegt

    Kees Moerbeek - 19 maart 2023

    Een staatsgreep, of het manipuleren van het politieke systeem zijn voorbeelden van andere manieren om aan de macht te grijpen dan verkiezingen. Onverbloemde macht is echter beperkt houdbaar en macht verkregen met geweld vraagt meer geweld om het in stand te houden.

    Geschiedkundige Romila Thapar – de stem van afwijkende meningen

    Kees Moerbeek - 12 maart 2023

    Romila Thapar is een van India’s meest vooraanstaande geschiedkundigen. In haar boek Voices of Dissent (2020) beschrijft ze de rol van het ‘meningsverschil’ in de verschillende periodes van de Indiase geschiedenis. De Boeddha was een van degenen die vraagtekens zette en met een alternatief kwam. Dit artikel gaat met grote stappen door haar boek.

    Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw

    Joop Ha Hoek - 7 maart 2023

    KNMI regen en natte sneeuw. Somewhere over the rainbow, skies are blue. Take care out-there.

    Spelen met oneindigheid, verrassende figuren en patronen

    Erik Hoogcarspel - 6 maart 2023

    Hoe zit het nu met het oneindige? Om te beginnen merkt Zantema op dat er verschillende soorten oneindigheid bestaan. Als voorbeeld noemt hij het zogenaamde Hilbert-hotel, vernoemd naar de wiskundige David Hilbert. Dit is een denkbeeldig hotel met oneindig veel kamers. Als deze allemaal bezet zijn en er meldt zich een nieuwe gast, dan zou hij of zij op het eerste gezicht geen kamer kunnen krijgen. Dit lukt echter wel met een bepaald trucje: laat iedere gast verhuizen naar de kamer ernaast. Deze is er altijd, anders zouden er niet oneindig veel kamers zijn. De eerste kamer komt dan vrij.

    Hoe zen is Zuid? De weg van de vier geloften met een bus vol ikken.

    Erik Hoogcarspel - 2 maart 2023

    De schrijfster, Hanneke Dijkman, is lerares zenmeditatie en woont in Rotterdam Zuid, in de wijk Vreewijk. Als Rotterdammer vraag je je dan af zen in Zuid ‘ken dit wel?’ Zuid is namelijk het jongste en armste deel van de stad, de plaats waar in het begin van de vorige eeuw arme landarbeiders uit Zeeland en Friesland kwamen wonen om in de haven te werken. De Rotterdammers aan de linker Maasoever hadden het toen over de ‘boeren’, die een geit op zolder hadden en in klederdracht liepen. Dit is natuurlijk nogal overdreven, maar Zuid heeft de reputatie van een verzameling probleemwijken nooit helemaal van zich af kunnen schudden.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Tussen tellen en noemen vind je de deur naar non-dualiteit
    • Het jaar 2023 – dag 80 – deboodschap
    • Hartlicht
    • Boeddhistisch vormingsonderwijs bestaat vijf jaar
    • Leven in Thailand – stroomrantsoen

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens