Bertjan Oosterbeek

Bertjan Oosterbeek

Bioloog en filosoof Bertjan Oosterbeek (1968), leerling van Harada Shodo  Roshi, bracht in 2011-2012 een jaar door in het zenklooster Sogenji (Okayama – Japan) om zen te studeren bij deze zenmeester. Eind april 2012 keerde hij terug naar Nederland. Vol van verhalen natuurlijk.
Bertjan Oosterbeek (r)
“Verhalen over waarom iemand überhaupt zijn baan opzegt om een jaar lang op een klein rond kussentje te gaan zitten mediteren, over het dagelijks leven in een zenklooster, over mysterieus klinkende begrippen als toshi kumi, takuhatsu, teihatsu en umeboshi… En natuurlijk over hoe ik alles wat ik van zenmeester Shodo Harada Roshi heb mogen leren in de praktijk van alle dag probeer te brengen – in ‘dark, noisy society’ zoals de Roshi zou zeggen.”

In 2012 en 2013 plaatste het Boeddhistisch Dagblad elke veertien dagen het relaas over de belevenissen in een Japans klooster van Bertjan Oosterbeek. Hij bracht daar een jaar door. Wij plaatsen nu opnieuw de hele lezenswaardige serie, echter in een hogere frequentie.

De verhalen ‘Sogenji desu – verhalen uit een Japans zenklooster’ zijn gebundeld en verkrijgbaar als boek en e-book.

Bertjan Oosterbeek schrijft nog meer verhalen, ook over zen. En die zijn te lezen op zijn website www.bertjanoosterbeek.wordpress.com?

 

Categorieën: Japans boeddhisme, Bertjan Oosterbeek, Boeddhisme, Columns, Zen
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk