Ook nadat Nico Tydeman (1942) het geestelijk leiderschap van het Zen Centrum Amsterdam heeft overgedragen aan een groep opvolgers, is hij er actief gebleven als docent. In drie blogberichten aan de sanghaleden van het ZCA heeft hij deze maand stilgestaan bij de betekenis van het coronavirus voor de zenbeoefening.

“Zen gaat niet alleen over de vreugde van de geboorte maar ook over angst, dreiging, de erkenning van de vernietiging, waaraan het leven onderworpen is. Het onder ogen zien en beleven van deze paradox, deze schijnbare tegenstelling, is de onversneden inhoud en praktijk van zen,” schrijft Tydeman in zijn bijdrage ‘Zen-virus’, deel I (17 maart 2020).

“Als ik leer om zodra ik aan het leven denk meteen de andere kant van de dood te overwegen, kan het zijn dat die twee uitersten in de loop van de tijd van beoefening steeds dichter bij elkaar komen tot ze wellicht volledig samenvloeien,” aldus Tydeman. “Op dat punt van eenheid gekomen, toont zich het gebied van ‘noch geboorte, noch dood’. Daar valt niets meer te begrijpen. Leven en dood zijn als twee molenstenen waartussen ik beklemd zit en die langzaam elk begrip omtrent mijn bestaan vermorzelen.”

Manjusri

In ‘Zen-virus’, deel II (21 maart 2020) gaat hij in op een verhaal uit de beroemde Vimalakirti Sutra. De hoofdpersoon van deze mahayanatekst, de boeddhistische lekevolgeling Vimalakirti, krijgt als bedlegerige zieke bezoek van de boddhisattva Manjusri. “Waren alle levende wezens vrij van ziekte, dan zou ook ik niet ziek zijn,” legt Vimalakirti uit wanneer Manjusri naar zijn toestand informeert. “Voor de bodhisattva bestaat de wereld slechts uit levende wezens en ziekte is inherent aan het leven in de wereld. Waren alle levende wezens vrij van ziekte, de bodhisattva zou ook vrij van ziekte zijn.” De dialoog tussen Vimalakirti en Manjusri gaat nog geruime tijd verder.

Paul Celan

Op 25 maart 2020 is inmiddels ‘Zen-virus’, deel III verschenen. Hierin vertaalt Tydeman het gedicht ‘Corona’ van Paul Celan (1920-1970) en voorziet hij het van een uitgebreide toelichting. Voor belangstellenden zijn alle delen van Zen-virus te vinden op de home page van de website van het Zen Centrum Amsterdam, www.zenamsterdam.nl. In verband met de coronavirus crisis is het centrum tijdelijk gesloten voor bezoekers.

Behalve als docent en auteur van deze berichten werkt Tydeman verder aan de publicatie van teksten op zijn website www.mystieknetwerk.nl. Deze teksten bestrijken een breed spectrum, van literatuur tot filosofie, van muziek tot mystiek, en meer. De teksten op de website etaleren Tydemans veelzijdige ontwikkeling. Zij lijken bovendien op een online voortzetting van de stof die de auteur behandelt in zijn laatste boek, ‘Transmissie en Transcendentie: bespiegelingen over inwijding, leraar en leerling’ (uitgeverij Asoka, 2013, ISBN 9789056703035).

Taigu, dharmanaam van historicus en auteur Jules Prast (1961), dobbert ergens tussen zen en reine land. Ondertussen laat hij bij het schrijven van zijn stukjes zijn geest vrijmoedig zweven over de wereld en over het boeddhisme.

Categorieën: Jules Prast, Onderwijs, Columns, Poëzie
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Nico Tydeman over zen en het coronavirus

 1. Zeshin schreef:

  Soms is niets beter dan woorden, maar toch…

  Ik zou willen beginnen met iedereen veel sterkte toe te wensen en de mensen die mij te hulp geschoten zijn bedanken. Ze zijn jonger dan ik maar hebben hun gezondheid in de waagschaal gesteld om voor mij boodschappen te doen. Zorg alsjeblieft goed voor jezelf omdat dit leven je de kans geeft om inzicht te verwerven.
  Ik zou willen dat deze crisis niet zo’n grote zwarte rand heeft, waar mensen zonder directe psychische hulp sterven. Waar geliefden op afstand moeten blijven, ik zou ze vertrouwen willen geven.
  De keerzijde is dat ik een politici hoorde zeggen dat we van een ‘ik maatschappij naar een wij maatschappij aan het veranderen zijn.

  Het is spijtig om te zien dat deze ‘wij maatschappij’ pas bij rampspoed naar voren komt. Aan de andere kant, pas bij rampspoed kun onzelfzuchtig hulpverlenen. In voorgaande tijden was veel hulpverlening alleen op het eigen welzijn gericht. Daardoor werd werkelijke hulp ondergesneeuwd door schreeuwerige reclames om de arme zwartjes, hondjes en het milieu te redden.
  Ons centrum is uiteraard de komende tijd gesloten maar vragen je om toch tijd vrij te maken, al is het maar 5 min. per dag, door te gaan met je meditatie.
  Het enige wat we nu kunnen bieden is een luisterend oor via onze website info@zencentrum.nl
  Houd elkaar in gedachten, zolang vasthouden niet kan.
  Zeshin

  DE WERELD EEN BETERE PLEK MAKEN

  Als je mij zoekt,
  ik ben niet verborgen
  Ik verschijn in alles wat je ontmoet
  Ik ben je leerling en meester,
  je vriend en vijand
  Als je mij als vriend omarmt verlies je mijn vriendschap
  Als je mij als leerling aanneemt verlies je, je meester.
  Als je mij zoekt, ik ben altijd daar
  In leugen en waarheid in oorlog en vrede
  in jou en mij

  Als je mij zoekt wees dan stil in het kabaal
  En zie wat ik ben
  Ik ben zonder oordeel
  Elk moment anders
  Ik ben nooit de zelfde
  Ik ben de voorwaarde voor licht
  Op de tast kun je mij vinden
  Als je mij bevrijd is de wereld een betere plek