Jullie hebben Johan nooit gekend. Het was mijn cavia die door een interne explosie om het leven kwam.

Ik heb in mijn al vrij lange leven veel huisdieren gehad, vogels, vissen, honden, poezen, konijnen, egels en meer. Mijn intentie was het om er goed voor te zorgen, maar soms was ik onervaren of te achteloos in het verzorgen van die dieren. Zo ook met Johan, de cavia.

Ik was nog vrij jong toen ik de cavia had. Overdag liep Johan door het huis en in de tuin, ‘s nachts en als hij gevoerd werd zat hij in een grote bak. Ik had me niet goed verdiept in het eten van een cavia. Had bij een dierenwinkel pitten en knolletjes gekocht en ze adviseerden mij daar ook om de cavia veel groenvoer te geven. In het open veld sneed ik allerlei soorten wilde sla af en gooide die in de bak met Johan. Soms wel zo veel dat je het dier niet meer zag. Op een dag explodeerde de cavia door het vele vocht, ik hoorde en zag het gebeuren.

Het is met schaamte dat ik dit neerschrijf.

Ik vermoed dat ik zelf ook een Johan ben, bang om te exploderen. Ik haat groene groente, hoewel ik afgelopen week wel komkommer met rode peper heb gegeten.

Toen ik een keer mijn kleinzoon opving en zijn moeder hem een trommeltje met verse groente en wat anders meegaf, zei het ventje: ‘Opa, ik vind dit vies, het kraakt zo tussen mijn tanden.’ We gooien het in deze bak, sprak ik, het vuilnisvat openend. Explosiegevaar moet je niet uitlokken.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk