Het is al heel lang geleden dat ik in een spirituele winkel in Rotterdam een boeddhistische monnik tegenkwam. Hij zat aan een tafeltje en dronk een kop koffie. Je zag niet dat hij een monnik was maar gekleed in hemd en spijkerbroek. Die ontmoeting was het begin van een jarenlang verblijf in zijn sangha, met veel studie en uitleg van de leraar. En puja’s, meditatie, mantra’s.

Vanmiddag bedacht ik dat al die dingen voorbijgaan. Maar wat gaat er voorbij? Die ontmoeting niet, de winkel bestaat ook nog steeds, het boeddhisme ook nog. Ik ben nog in leven en ben omdat ik kan denken. Ik ken nog heel wat boeddhisten uit die tijd. Het is meer het gescheiden zijn van, in plaats van voorbijgaan, denk ik. Wat is gescheiden van?  De monnik is binnenkort jarig, bij die winkel heb ik een klantenkaart, soms koop ik er kaarten met enveloppen, de boeddhistische leraar heeft me uitgenodigd voor een ontmoeting. Vrijwel alles van vroeger is er nog en ik kan er zo deel van uitmaken. Maak er ook al deel van uit zonder deel te nemen.

De dingen die niet voorbijgaan.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk