Van de overheid mag je verwachten dat die goed voor de burgers zorgt. Dat je je veilig voelt, dat die overheid, de regering, politici en ambtenaren ook jouw belangen dienen. Dat je de ministers kunt vertrouwen, Kamerleden ook. Het is anders: veel van deze mensen lijken geen ander belang te hebben dan eigenbelang. Hoe de burger dat ervaart is hun zaak niet. Het mooie Nederland- ooit een vrijplaats voor andersdenkenden en vervolgden is dood, hartstikke dood, al mag ik hartstikke van mijn kleinzoon niet zeggen. Dood is een beetje, denkt hij.

Volgend jaar wordt de btw op levensmiddelen van 6 naar 9 procent verhoogd. Het protest daartegen is verstomd omdat de regering heeft beloofd met compenserende maatregelen te komen. Dat is nep. De btw zal nooit meer worden verlaagd en de beloofde compensatie  kan zo van tafel worden geveegd. Ze is niet te vertrouwen, dit kabinet.

De energietarieven voor burgers stijgen volgend jaar, ook door overheidsmaatregelen. Jan met de pet betaalt de rekening van teruglopende gasinkomsten en toenemende milieumaatregelen. Terwijl acht grote bedrijven in Nederland verantwoordelijk zijn voor 50 procent van de co2 uitstoot. Maar die worden door deze rechtse regering met rust gelaten.

Geheime diensten in ons land overtreden de wet en belagen goedwillende burgers. Grote banken worden niet vervolgd als ze crimineel geld witwassen. Er komen steeds meer boa’s, bijzondere opsporingsambtenaren, die nu ook wapens eisen. Politiemensen en havenarbeiders protesteerden deze week gezamenlijk tegen het kabinet vanwege te lage salarissen, werkdruk en te late pensionering, zodat een politieagent van 68 nog achter boeven aan moet jagen. Zelfs havenbaronnen- werkgevers, deden mee aan het protest.

Steeds meer mensen leven onder de armoedegrens en kunnen de huur, eten en leven niet meer betalen. De burgemeester van Rotterdam riep vandaag op dakloze burgers niet meer te beboeten omdat ze die boetes toch niet kunnen betalen en een boete van 90 euro door invorderingsmaatregelen van incassobureaus kan stijgen tot wel 2500 euro. In voormalige arbeiderswijken worden nu woningen aangeboden voor zo’n 700.000 euro, de arbeiders worden de wijken uitgejaagd.

Electrische bakfietsen waarmee kinderen van en naar school worden gebracht voldoen niet aan veiligheidsnormen. Innovatie gaat boven veiligheid. Zorgverzekeraars bepalen wie er sterft, een mensenleven wordt in geld en protocollen uitgedrukt. Slachtoffers van deze verzekeraars begonnen deze week via de evangelische omroep EO een fondswervingsactie om niet te hoeven sterven en/of de kwaliteit van hun leven te verhogen Dat is Nederland 2018.

Het land gaat naar de donder omdat bedrijven niet aan geschoold personeel kunnen komen en opdrachten niet kunnen uitvoeren, mede daardoor daalt de Nederlandse economische groei van 2.6 procent nu naar 1.9 volgend jaar. Terwijl die leemte aan arbeidskrachten al jaren geleden duidelijk was. Ik kan nog wel uren doorgaan met het opsommen van deze ellende. Oh ja, de vliegtax wordt verhoogd met 7 euro, om het vliegen duurder te maken en het vliegen te ontmoedigen? De reiziger lacht erom. Het reizen met de trein wordt niet goedkoper.

Onze altijd vrolijke minister-president verkeert het liefst in Europese kringen waar hij de dienaar is van de leiders van machtige landen. De polderliberaal praat met May en Merkel. Ontmoet hij wel eens de burgers van dit land namens wie hij de hoogste onder zijns gelijken is? Aan zijn gedrag en beslissingen is dat niet te merken.

Nederland degenereert en wij laten dat toe. Vandaag wordt de politicus van het jaar 2018 gekozen. Wie wordt deze medeverdachte?

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

12 reacties op Het jaar 2018 – de driehonderdenzevenenveertigste dag – degeneratie

 1. Daishin schreef:

  Joop, heb je al een geel hesje?

  • Joop Ha Hoek schreef:

   Ik begrijp jouw vraag niet, waarom ga je niet inhoudelijk in op mijn betoog in plaats van dit soort opmerkingen te plaatsen.

   • Daishin schreef:

    Dat eeuwige geklaag dat alles zo slecht is.Al geef je iedereen 1 miljoen euro per jaar, dan heb je net zoveel of meer problemen dan nu.
    Het probleem is dat veel mensen niet met geld om kunnen gaan. Van een mininum inkomen kan je prima leven. Ikzelf geef ongeveer 30€ per week uit aan boodschappen en andere zaken. Ik werk gewoon als zzper, heb een lager inkomen dan iemand met een sociale dienst uitkering, krijg geen vakantiegeld en kom niet inmerking voor extra geld voor als bijvoorbeeld de wasmachine kapot gast.Voor iemand met een uitkering is daar een extra potje voor.
    Het grootste probleem wat nu speelt is een tekort aan huizen.

 2. Henk van Kalken schreef:

  Gaat het weer een beetje, Joop?

  • Joop Ha Hoek schreef:

   Met mij gaat het goed, Henk, maar met vele honderdduizenden Nederlanders niet vrees ik. En garde!

 3. Piet Nusteleijn schreef:

  Een treffende opsomming.
  Die €7 euro is zeer ongeloofwaardig en schaadt het vertrouwen in de beleidsmakers en politiek. Maar om dit nu “degeneratie” te noemen. Ik zoek naar een ander woord; een andere omschrijving van het gehele gang van zaken.
  Toch weer moedig voorwaarts.
  Met groet

 4. Mary Allaart schreef:

  Dank je Joop!

 5. Hendrik schreef:

  Daishin,

  “Ik werk gewoon als zzper, heb een lager inkomen dan iemand met een sociale dienst uitkering, krijg geen vakantiegeld en kom niet inmerking voor extra geld voor als bijvoorbeeld de wasmachine kapot gast.Voor iemand met een uitkering is daar een extra potje voor.”

  Ook jij komt daarvoor in aanmerking wanneer je een laag inkomen hebt en weinig of geen vermogen bezit.(en ouder als 21 bent)