Laatst hoorde ik een medewerker van een drinkwaterbedrijf zijn zorgen uiten over de verspilling van ons kostbare drinkwater. Gemiddeld verbruiken we in Nederland 120 liter per dag en staan we acht minuten onder de douche, soms nog wel langer. Als we een minuutje korter douchen bespaart dat al heel wat water en hoeven de drinkwaterbedrijven niet alle zeilen bij te zetten om het ons te kunnen blijven leveren.

Sinds ik die boodschap hoorde heb ik mijn eigen waterverbruik gecontroleerd. Dat lijkt in orde. Ik douche heel kort, sta wel geruime tijd in de douchebak, maar laat de sproeier alleen maar stromen als er gewassen of gespoeld moet worden. Ik denk vier minuten per douchebeurt.

In de wc-ruimte ligt het gecompliceerder. Vorig jaar heb ik een nieuwe pot met waterreservoir laten plaatsen en na elke boodschap- klein of groot, spoel ik kort door door een knop op het reservoir in te drukken waardoor er maar een minimale hoeveelheid water spoelt om de boel op te ruimen. Dat geeft een enorme voldoening, dat kort doorspoelen.

Maar dan komt het. Op het wasbakje in de toiletruimte zit een draaikraan. Wil je het water laten stromen dan draai je aan de knop. Tot nu toe zette ik de kraan aan, spoot de vloeibare ontsmettende zeep op de handen, waste de handen, spoelde ze af, droogde ze en zette de kraan uit. Al het water wat ik in de doucheruimte had bespaard ging verloren. Eerst de handen inzepen en dan de kraan aanzetten werkt niet. Glibberige handen hebben geen houvast op de draaiknop en de boel wordt smerig. Een oplossing zou zijn de handen niet te wassen na de stoelgang, met die ongewassen handen de deurklink beet te pakken, naar de doucheruimte te lopen waar boven de wasbak wel een kraan zit die je kunt activeren door een handle naar boven te bewegen en daar de handen te wassen. En de deurklink te reinigen met schoonmaakspul.

Ik zou ook de handen kunnen reinigen met speciale ontsmettende gel uit een plastic flesje die aan de lucht droogt. Over twintig jaar drijft er meer plastic dan vissen in de oceanen.

Het leven is niet makkelijk. De regering zou draaikranen in wc’s moeten verbieden en alleen nog kranen toe moeten staan die je met je elleboog en arm in beweging kunt krijgen. Daar zou ze de drinkwaterbedrijven een groot plezier mee doen.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Natuur, Joop Hoek, Misbruik, Columns
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

4 reacties op Het jaar 2019 – dag 116 – kraangedoe

 1. Martine schreef:

  Er bestaan ook kranen met elektronische detectie, misschien ook een ideetje om water te sparen? Juist genoeg. Of is dat dan weer andere verspilling van kostbare grondstoffen? We hebben een kosten baten berekening nodig! Een klimaatplan. Is mechanisch een betere keuze dan elektrisch?

 2. Huub van Riel Loodgieter schreef:

  Als je met te weinig water je grote boodschap doorspoel krijg je last van verstoppingen Joop

 3. Ruud van Bokhoven schreef:

  Joop ik heb zo’n kraan nu in m’n nieuwe huis en had hem ook al jaren in mijn vorige huis.
  Een draaikraan in mijn wasbak van het toiletruimte met een armpje eraan en open en dicht de kraan met mijn handpalm.
  Suppermakkelijk,schoon,hygiënisch en minimaal aan watergebruik.
  Voor de rest ben je goed bezig Joop en oh ja ik was mij in twee minuten tijd alleen met water want zeep heeft je lichaam niet nodig, dat heeft z’n eigen vetten wat je beschermt, dus af en toe net als voor het beetje haar wat ik heb op mijn hoofd.
  Niet in eerste instantie voor het milieu bedoeld maar uit het oogpunt niet meer gebruiken als je kunt volstaan met minder en uiteindelijk want je bent de enige niet net als het overdadig eten.
  Oh ja zou ik bijna vergeten dat mijn verlichting al jaren led is.
  Ga zo door Joop, je bent goed bezig, ga zo door Namesté.
  Groeten Ruud