In een land hier niet ver vandaan leeft een vrouw. Ze is geen boeddhist maar gewoon een vrouw met een groot hart. Al wie haar aandacht en of hulp nodig heeft krijgt die, nee, ze is geen bodhisattva, gewoon een vrouw. Ze werkt ook niet bij een hulpverlenersorganisatie of handelt volgens de wet hulp verlenen aan hen die dat behoeven. Ze is aandachtig en roddelt niet.

Deze vrouw met het grote hart en goedheid is ook keramiste en beeldend kunstenaar. Kleivrouw noemt ze zich zelf in alle eenvoud. Ze maakt nu harten van klei voor een expositie in het voorjaar. Een hart van steen, gebroken hart, hart onder de riem, dat soort harten. In kleur en wit, met glazuur in de oven gebakken. De eerste harten in de serie zijn op de natuur geënt. Een merel, spechten, lieveheersbeestjes, een kever, wonen op het hart.

Vormen van klei maken en bakken is risicovol. In de heet gestookte oven kan er van alles misgaan. Een luchtbel in het figuur en er is geen hart meer. Daarom loopt de kleivrouw soms midden in de nacht door de tuin naar de oven in de garage om de temperatuur in de gaten te houden en op het juiste moment de ovendeur te openen.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Beeldende kunst, Joop Hoek, Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Het jaar 2019 – dag 36 – hart

  1. Jacob van Keulen schreef:

    Heeft deze vrouw ook een winkeltje waar je deze mooie ontwerpen kan kopen?