Toen ik op de tv de beelden zag van duizenden opgewonden boze mannen die in India door straten renden en dingen vernielden en door de politie met knuppels werden verwijderd, dacht ik even dat het land in staat van oorlog verkeerde of dat er hongersnood was uitgebroken of dat die mannen hun baan hadden verloren. Maar nee, de agressie van die mannen werd gevoed door het feit dat twee vrouwen- in de vruchtbare leeftijd, meldde de NOS-nieuwslezer, een Hindoetempel waren binnen gegaan en het gebouw hadden verontreinigd omdat vruchtbare vrouwen in de leeftijd van tien tot vijftig jaar door de agressieve mannen in India als onrein worden beschouwd en het tempelgebouw nu gekuist moest worden. Overigens pleegden de vrouwen geen strafbaar feit omdat het Hooggerechtshof van India had bepaald dat ook vrouwen toegang mogen hebben tot zo’n tempel.

Dat was de mannen, met hun achterlijke ideeën, tegen het zere been en uitten ze op straat hun woede en agressie tegen hun moeders en zussen.

Ze beseffen waarschijnlijk niet dat vruchtbare vrouwen hen het leven hebben geschonken en voor hen hebben gezorgd. De Congolese vrouwenarts Denis Mukwege die onlangs de Nobelprijs kreeg uitgereikt voor zijn hulp aan honderden vrouwen in zijn land die verkracht en lichamelijk en geestelijk beschadigd zijn door de daders -mannen- noemde het vrouwelijk geslachtsdeel, en het geboortekanaal, de poort tot het leven.

Godsdienst en religie kennen wel meer vreemde regels, meestal door mannen bedacht om hun macht te tonen en vrouwen te degraderen tot dingen.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

 

 

 

Categorieën: Joop Hoek, Rechtspraak, Mensenrechten, Geluk, Columns
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Het jaar 2019 – dag 4 – vrouwen

  1. Henk van Kalken schreef:

    Volledig eens met de inhoud van je column!

  2. Elsbeth schreef:

    dankuwel