Vreugde en leed wisselen elkaar af in en rond de Bunker. Op het balkon is de dahlia aan het sterven. Vanaf het vroege voorjaar sierden de rode bloemen met het gele hartje de plant en mijn hart, de een na de ander. Vanmorgen knipte ik verdorde takken van de plant af om het restje energie dat in de stelen zit naar de top van de plant te laten stromen. In de hoop dat zich nog een laatste bloem ontwikkelt en hij waardig sterft al  is de goede dood de plant nu al toegewenst na al die liefde en pracht in de voorbije zomer. Met bijen elf meter boven de grond.

In de Bunker is de cactus weer terug. Ik kocht de plant lang geleden samen met mijn lief de moeder van mijn kinderen. De cactus was toen al niet jong meer en is nu zeker 55 jaar oud en niet hoger dan 60 centimeter. Het is een cactus die je iedereen zou toewensen, stompe leden, rond en ruig van vorm. Sinds 2005 verbleef de cactus in het buitenland maar is sinds een maand weer terug in Bunkerstad. In een nieuwe pot met verse aarde. Het doet warm aan.

Twee planten op drie meter afstand: de een stervend, de ander weer thuis. Vreugde en leed.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk