Deze week sprak ik een vrouw uit een zwaar op de hand zijnde gereformeerde godsdienstige gemeenschap, in de volksmond de zwarte kousen kerk genoemd. Ze had met de predikant haar interesse voor meditatie besproken. De man raadde haar dat sterk af, omdat in de leegte die dan ontstond de duivel zijn plekje zou innemen. En dat had hij niet graag.

Ik ken ook een andere vrouw uit die gemeenschap, een angstige vrouw. Elke zondag luistert ze naar de predikant die de gelovigen voorhoudt dat ze in de hel terecht komen omdat ze gezondigd hebben. De angstige vrouw is een psychisch wrak, zij gelooft in de prediking van de dominee en is bang om te sterven want de hel vindt ze maar niks. Ik houd haar voor dat God een God van liefde is maar dan begint ze te huilen.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Het jaar 2018 – de tweehonderdenzesenvijftigste dag – duivel

  1. Daisy schreef:

    Is dat verhaaltje dat God een God van liefde is niet net zo flauwe kul als het verhaaltje dat je door zonden in de hel terecht komt?

  2. bart schreef:

    de enige duivel waar je bang voor moet zijn is die in je eigen hoofd rond rent