Kan het zijn dat langdurige meditatie, het zitten, door de ontstane leegte en het niet hechten leidt tot extra belasting van de geest. Het gevoel om klem te zitten, omdat het niet oordelen wel erg zwaar is en het ook leuk zou zijn om wel iets te hebben dat van zichzelf niet bestaat, ook al is dat zo. Dat dat gaat knagen.

Ik ben het aan het onderzoeken.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2018 – de tweehonderdendrieenvijftigste dag – moeleegte

  1. Bertina Maes schreef:

    Het genot, de jouïssance (term gebruikt door Lacan die oorspronkelijk vruchtgebruik betekent; Lacan gebruikte de term aanvankelijk in de Hegeliaanse dialectische betekenis dat de slaaf gedwongen is te werken om producten voort te brengen ter genieting van de meester) die volgt uit onze verslaving aan onze geest, dus ook het oordelen, kan wegvallen door meditatie. Misschien kun je wat meer gratie cultiveren, dat bestaat ook niet op zichzelf.