Er zijn vele miljoenen boeddhisten op de wereld die niet of nauwelijks mediteren. Ze hebben wel wat beters te doen, in die kloosters, de wouden, op hun hongertochten. Zelf ‘zit’ ik wel elke dag, een of meerdere keren. Het schijnt dat westerlingen meditatie verwarren met boeddhisme. Dat je als boeddhist moet mediteren om boeddhist te worden genoemd of te zijn.

Het zitten vind ik niet onprettig, ik ben dan vrij van lichamelijke artrosepijn en bevind me in een lager bewustzijn waarin alles toch helder is. Omdat ik elke dag mediteer weet ik niet hoe ik me geestelijk zou voelen als ik niet zou mediteren. Ik wil niks bereiken of niks laten. Ik zit zonder dwang of verlangen. Maar kan toch geen zitting overslaan, dus die dwang is er wel.

Ik heb ook behoorlijk wat jaren de Lamrim bestudeerd. Dat komt me goed te pas bij het beoordelen van boeddhistische teksten die ik krijg aangeleverd.

Boeddhistische meditatie en studie, kan je zonder?

Ik denk het wel. Het boeddhisme is in de kern voor mij het achtvoudige pad van de Boeddha. In een paar minuten in je oren geknoopt en daarna levenslang oefenen.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Joop Hoek, Boeddhisme, Columns
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk