Wat is het de laatste tijd stil rondom de Stiltespinster. Je kunt op je klompen aanvoelen dat er iets gaande is. Heeft ze niets meer te melden? Ze heeft zeker wat te melden en dat doet ze regelmatig. Maar ze moet zich de laatste tijd weer erg verhouden tot omgevingsgeluiden. Pogingen om stilte te vinden lopen steevast op niets uit.

Zittend op haar kussentje probeert ze de rust in zichzelf te vinden en dat lukt aardig totdat het gedrein en gevroem weer zo hard en hevig is dat ze besluit haar “tempel” te verlaten in de hoop elders tot rust te komen.

Wrangwrangwranghiehiehieehiehiehiehiehiehiewrengwrenggrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

Wrangwrangwranghiehiehieehiehiehiehiehiehiewrengwrenggrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

Wrangwrangwranghiehiehieiehiehiehiehiehiehiewrengwrenggrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

Snapt u het al? Juist…de kettingzaag. In rap tempo worden overal om mij heen bomen gekapt door particulieren, maar ook door de gemeente en bosbeheerders. Er vindt een enorme kaalslag plaats. Waarom moeten al die bomen tegen de vlakte, waarom verdwijnen er hele bospercelen? De link is gauw gelegd: voor de houtkachels!

Foto Stiltespinster

Een rondje mailen en bellen doet mij de schrik om het hart slaan. Via diverse kanalen verneem ik dat er al meer dan één miljoen houtkachels in Nederland zijn, plus vuurkorven en barbecues. En dat aantal neemt in rap tempo toe omdat we van het gas af moeten.

Hoe is het dan met onze luchtkwaliteit gesteld? Dat ging ik even checken op www.longfonds.nl/gezondelucht. Oeps , dat was schrikken! De uitslag was: “MATIG “. Dat had ik niet verwacht in mijn omgeving. Maar eigenlijk toch ook weer niet zo verbazingwekkend gezien het aantal houtkachels. Dus besloot ik verder op onderzoek uit te gaan.

Wordt vervolgd.

Hol-land

 

Categorieën: Columns
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Stiltespinster – Wranghiehiehiehiehiehiehienggrr!

 1. Hanneke schreef:

  Hoi Stiltespinster, wat een goed idee om klompjes als kralen te gebruiken! Heb je ook een website waar ik informatie kan vinden?

 2. Co Waalen schreef:

  Beste stiltespinster,

  Ik ga er maar even voor het gemak ervan uit dat je geen auto hebt, i.v.m. uitstoot van fijnstof en co2. Geen producten bij grote winkelbedrijven koopt i.v.m. verpakkingsmaterialen van zowel kartonindustrie en plasticindustrie. Geen papieren zakdoekjes, inlegkruisjes en papieren luiers koopt. Ik persoonlijk voel me sterk aangesproken omdat ik een houtkachel heb om mijn huis te verwarmen EN tegelijkertijd om op te koken. Dit geeft mij buiten een energie besparing ook nog een gevoel dat ik minder afhankelijk ben van grote energie maatschappijen die mij het vel over de oren trekken. Om aan mijn hout te komen doe ik aan onderhoud van heide en veengebieden, knotten van wilgen en het vrij houden van salemander poelen. Deze bezigheid geeft mij veel stilte en rust. Wat ik eigenlijk zeggen wil is: Het verbaasd me dat je een aanval inzet op de “gewone” ouwverwetse persoon. Terwijl je niets vernoemd over de grote industriele verkwisters en geluidmakers. De grote vervuilers die niet betalen voor hun vervuiling. De verwoesters van hele bossen alleen maar voor de winst, Zowel binnen Europa als buiten Europa. De “grote” mannen in een slecht daglicht plaatsen is altijd minder effectief als de “kleine’ man. Het zou voor mij fijn zijn als je een aantal zaken in relatie met het grotere geheel kunt plaatsen.

  De genieter van stilte

 3. Stiltespinster schreef:

  Dag Co, je hebt helemaal gelijk wat betreft “de grote industriële verkwisters”.
  Maar ik moet ergens beginnen om het voor mij dragelijk te maken.
  Er staat dus ook “wordt vervolgd” onder.