Overal kun je de stilte zoeken: in het bos, langs het strand, in je huis of in een museum. Daarbij valt dan direct op dat de gezochte stilte vaak verstoord wordt door de ”ander”.Langs het strand lopen blaffende honden, in je huis hoor je de buren en in de stille zaal van het museum staat iemand luidkeels te hoesten. Echte stilte moet je in jezelf zoeken en vinden.

Je kunt gaan mediteren, wandelen, stil voor je uit gaan zitten staren ; dus gewoon helemaal niets doen. Kan allemaal. Maar in het “doen” kun je ook de stilte vinden.

Zo ging ik helemaal op in stilte toen ik naar bovenstaand schilderij keek. Die engelachtige ogen hielden mijn blik gevangen, ook als ik een stapje opzij deed bleven die ogen mij volgen. Ik besloot om stil te blijven staan en gaf me helemaal over aan het kijken naar dat prachtig geschilderde tafereel.

Ik zocht een krukje en ging voor het schilderij zitten. En toen gebeurde het; ik werd helemaal rustig van binnen. Die blik betoverde mij en ik werd er helemaal stil van. Ook was het een moment van bezinning. Hoe lang ik daar gezeten heb weet ik niet meer, maar het werkte louterend. Toen bedacht ik dat het voor de maker ervan misschien ook wel een helende werking moest hebben gehad. Meteen kwam de herinnering aan het Schooltje van Pieter, waar ik eens een gravure had gemaakt, naar boven. Daar had ik ervaren dat je in het doen ook stil kunt worden.

Daar wilde ik meer van weten en zocht de kunstenares op. Van jongs af aan tekende zij, maar zij hield zich de laatste tijd vooral bezig met het schilderen van engelen omdat, naar haar zeggen, de engelen aandacht vragen voor de aarde, de natuur en de dieren.

Dat sprak mij, als volger van het Boeddhisme, erg aan .Aandacht vragen voor de aarde, de natuur en de dieren is volgens mij universeel. Of je nu gelooft in engelen of God, welke godsdienst je ook belijdt, of je nu hakt aan een ruwe steen of weeft , agnost bent of non-dualist, als wereldburger moet de aandacht voor de aarde, de natuur en de dieren een levensmissie zijn.

Deze kunst bracht mij tot bezinnen en bewustwording hiervan.

Met dank aan Reimy Boerhof-Kuperus die het verhaal over haar kunst met mij wilde delen.

Wilt u ook zo’n moment van bezinning en stilte ervaren? Bezoek dan haar tentoonstelling in de bibliotheek van Heerenveen. Van 13 januari tot 13 februari; maandags vanaf 13.00 uur en de andere werkdagen vanaf 10.00 uur.( zie voor meer informatie www.bibliothekenmarenfean.nl)

Rest mij nog alle lezers een gezond, mindful, liefdevol, inspirerend, stil en hoopvol 2018 te wensen.

 

 

Categorieën: Beeldende kunst, Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk