Hoewel het al weer enige tijd geleden is voel ik nog steeds de hitte van de paasvuren in mijn klompen. Paasvuren noemt men “traditie” en tradities zijn voor sommigen heilig. Dat willen de aanhangers van die traditie ons doen geloven. Dat al die vuren slecht zijn voor ons milieu daar willen de stokers niets over horen. Integendeel. Het opgestoken vingertje gaat meteen richting industrie of luchtvaart. Milieuverontreiniging door een paasvuur, dat vinden ze onzin en ze schermen met de vergunning die zij er voor hebben gekregen. Als je een vergunning krijgt, dan is het toch goed! En bovendien vindt iedereen het leuk!

Nou, iedereen?

afbeeldingen Stiltespinster.

Laatst vroeg ik aan een paar willekeurige voorbijgangers of sigaretten roken gezond was. “Nee, natuurlijk niet”, was het antwoord. Daarop vroeg ik of ze wisten waarom roken ongezond is.”Nou, dat staat toch op de pakjes. Daar zit een sticker op met de tekst: Roken is dodelijk. Je krijgt er kanker van en je kunt er aan dood gaan”, zeiden ze. Daarop vroeg ik of ze die stelling konden bewijzen. Verbazing alom en men viel even stil… ”uh, ja, dat weet toch iedereen! Dat is toch onderzocht en daar zijn dikke rapporten over geschreven”. “Bovendien”, zei een van hen, ”als wij voorbestemd waren om te roken, dan hadden we vast wel een schoorsteen op ons hoofd gehad”. Dat was voor mij een hele inspirerende uitspraak!

Roken is inderdaad ongezond. Tabaksrook bevat vele giftige stoffen waarvan er zeker 40 kankerverwekkend zijn zoals Benzeen, Formaldehyde,Tolueen,Benzo(a)pyreen. En helaas komen die stoffen ook vrij bij het verbranden van hout, maar echter in veel hogere concentraties.

Een Amsterdamse huisarts is de strijd tegen roken aangegaan en door zijn volhardendheid is de Beverwijkstraat nu de eerste rookvrije straat. Fijn dat een arts is opgestaan om de schadelijkheid van roken onder de aandacht te brengen en zodoende een bewustwordingsproces op gang heeft gebracht. Nu is het wachten op de arts die gaat ijveren voor een houtrookvrije straat , maar nog liever voor een houtrookvrij Hol-land!

Alle houtrook is slecht en ongezond. Of dat nu van een paasvuur komt, uit een pelletkachel, open haard, barbecue, tuinhaard of houtkachel. Kan ik deze stelling bewijzen? Dat hebben vele wetenschappers al gedaan. Moet er nu een sticker op alle houtgestookte installaties komen? Houtstoken is dodelijk.

Nog steeds heb ik dat verlangen, het verlangen naar schone lucht en het veroorzaakt lijden. En ik weet waar de oorzaak van dat lijden ligt.

Voor meer informatie zie hier 

 

Categorieën: Nieuws, Columns
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

15 reacties op Stiltespinster – een rookvrije Beverwijkstraat

 1. Joop schreef:

  Zorg dat er meer op TV komt over de gevolgen van houtrook.
  Veroorzaakt door open haarden, allesbranders, vuurkorven ENZ.
  Net zo als de afbeeldingen op sigaretten pakjes.
  En meer campagnes natuurlijk…

  • Stiltespinster schreef:

   Zou ik wel willen, maar TV laat zich niet leiden, zeker niet door een Stiltepinster. Pak de handschoen op en schrijf naar alle omroepen.

  • Jos Merks schreef:

   Beste Joop,
   Weet je al hoeveel uitzendingen er gewijd zijn aan Houtrook?
   Verschillende keren in het NOS Journaal, Hart van Nederland, Omroep Max, Radar, 1-Vandaag, Zembla, De Monitor en vele regionale omroepen.
   Maar dat houtkacheltje is zo gezellig en de lobby van de kachelhandelaren is groot.
   Leden van de 2e kamer zijn gek op hun kacheltje, dus gebeurt er niets. ze blijven houtjes hakken, maar als er iets moet gebeuren zijn ze niet thuis. De buren zitten in de ellende.
   Ken je dit? Met een spandoek bij een kolencentrale en dan naar huis de houtkachel aan. gezellig toch?
   Zou het ook zo gezellig zijn in de spreekkamer van de oncoloog, longarts of cardioloog?

 2. Joop schreef:

  Iedereen tekenen…
  (link naar de site antirook is weggehaald door de redactie, alleen de eigen mening graag)
  Ik heb het al gedaan.
  Nu de rest nog.

 3. Daishin schreef:

  Wierook, mag dat wel?
  En autorijden? Veroorzaakt ook kanker.
  Leven is ook erg dodelijk! Dus je kan beter niet geboren worden. Erg milieuvriendelijk.
  En geen kinderen nemen schijnt volgens Midas Dekker het meest milieuvriendelijke te zijn wat je maar kunt doen.

  • Stiltespinster schreef:

   Natuurlijk mag jij wierook gebruiken. Eigen keus… zolang je er geen last van hebt.

 4. Louis van Bebber schreef:

  En ik weet waar de oorzaak van dat lijden ligt. Waar ligt de oorzaak van dat lijden?

  • Daishin schreef:

   Verlangen naar naar schone lucht veroorzaakt het lijden.

   • Stiltespinster schreef:

    Leg dit maar eens uit aan een longpatiënt die al moeite heeft met ademhalen en zich in zijn huis moet opsluiten vanwege houtstokende buren!

    • Jan schreef:

     En dat met 30 graden buiten…
     Dan alles dicht doen en de temperatuur nog meer oplopen.
     En dan nog stinken in huis omdat het een oud huisje is en niet geïsoleerd is.

  • Stiltespinster schreef:

   In het verlangen.

 5. Ernesto Visscher schreef:

  Wat typisch. Boeddhisme is traditioneler dan men denkt. Maar sommige linkse mensen worden boeddhist om hun vegetarisme een edgy tintje te geven. Het moet matchen met iets materieels als hun politiek ipv dat ze vertrekken vanuit het boeddhisme zelf. Men is links en wordt boeddhist. Wordt hier wel eens verteld dat Shakyamuni zich in de suka soetra zeer duidelijk uitspreekt tegen abortus bijvoorbeeld? Hebben jullie hem al als anti-woman bestempeld zoals dat hoort onder ‘hipstahhs’? Multinational koffie’tje erbij, gebrand overigens.
  Daarnaast is niet begraven maar… Crematie, vuur, rook, de methode van uitvaart in het boeddhisme.
  Het is gewoon afzetten tegen de eigen cultuur (en voorouders, en die kun je ook eren) om maar anders-voor-hier te worden in mijn opinie. Met moeilijke kleding en on-eigen thee sessie’tjes. Je kunt niet in uiterlijke dingen je boeddhisme tonen.
  Meestal zijn het toch wel politiek progressieven die wel in iets geloven, en van alles door elkaar kieperen als ‘t maar aantoonbaar is in kleding, dagelijks ritueel, woning en andere uiterlijkheden.
  Materialisme dus en daarbij is dat de mindset die zorgde voor de echte milieuproblematiek: vergaren vergaren vergaren. Spullen, identiteitsdrift voor de ander ipv jezelf, aanzien, anders zijn, spullen en spullen.
  Westers mengelmoes boeddhisme is net zo Boeddhistisch als mormonisme christelijk is. Als je een sweater blijft vergroten voor meer comfort is het op een gegeven moment een tent en geen kledingstuk meer.

  Namo Amida Butsu gassho

  • Ger schreef:

   Het voordeel van een tent is dat meerdere mensen er een veilig heenkomen kunnen vinden.

 6. Hans Dekker schreef:

  Steeds meer houtstook door los van gas. De meeste mensen onderschatten de gezondheidsrisico’s en impact. Ga maar eens praten met mensen die COPD en Astma hebben en die last hebben. Ook anderen zijn niet vrij van risico. 3100 mensen sterven vroegtijdig in nederland door houtstook. Meer slachtoffers dan bij de watersnoodramp van 1953.