Er was eens… een man in een mooi paleis en hij werd omringd door de mooiste spullen en het beste voedsel zodat hij niet ontevreden zou hoeven zijn, maar door nieuwsgierigheid gedreven verliet hij ’s nachts het paleis en daar ontdekte hij de gewone buitenwereld en dat was zo’n grote schok voor hem dat hij besloot om daar over na te gaan denken.

Zittend onder een boom dacht hij na over wat hij had waargenomen en uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat verlangen lijden veroorzaakt.

Wat heeft dat nou te maken met Hol-land, de titel boven dit stukje?

Ik zal proberen het uit te leggen.

Foto’s Stiltespinster.

Hol-land verwijst naar een Nederland dat ontdaan wordt van vele bomen, dus krijgen we een hol land. Beetje kort door de bocht misschien, maar foto’s kunnen het aanschouwelijk maken.

Waarom wordt Nederland verbouwd tot een Hol-land? Dat komt door de vraag naar brandhout.Die vraag is dramatisch toegenomen,even dramatisch als het aantal houtkachels dat aangeschaft wordt. En is dat erg? Jazeker, dat is niet alleen erg, maar ook onwenselijk vanwege de gezondheidsproblemen door de uitstoot van al die kachels .Zie www.houtrookvrij.nl

En Boeddha, die zes jaar onder de boom had zitten piekeren had gelijk : verlangen veroorzaakt lijden.

En ik heb zóveel verlangens! Ik verlang naar frisse lucht, ik verlang naar een goed geventileerd huis, ik verlang naar een goede nachtrust, ik verlang naar zuivere lucht. Maar niet alleen ik, heel veel Nederlanders verlangen naar schone lucht.En heel veel Nederlanders lijden onder de stank en uitstoot van houtkachels.

Maar ja, het houtkacheltje is zóóó gezellig!
Gezelligheid uit het vuur van een houtkachel?
Gezelligheid moet komen uit het vuur van je hart!

Heel lang geleden stookten de mensen al hout. Kleine hutjes moesten verwarmd worden.Maar men kwam er al snel achter dat de rook het hutje uit moest, dus bedachten ze de schoorsteen.

Wel heel slim van deze mensen want ze hadden nog geen weet van schadelijke emissies door hout stoken.

(Wordt vervolgd)

 

Categorieën: Columns
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Stiltespinster – Hol-land en verlangen

 1. WAM van Loenen schreef:

  Houtkachels – auto’s – bussen – vliegtuigen – koeiestront – paasvuren – hoogovens – elektrische auto/fiets op grijze stroom – economie – menselijke activiteit (zonder gebruik van hersens).

 2. Jeroen schreef:

  De belerende toon van de schrijver/ster zorgt ervoor dat het doel wordt gemist… Dat is jammer, want er steekt waarschijnlijk waarheid in dit verhaal. Misschien wat meer feiten over bomenkap en hout import en gegevens over longaandoeningen door inhalatie van rook van open haarden/kachels?

  • Ger schreef:

   De auteur heeft misschien geen doel behalve het aankaarten van milieuvervuiling door houtstoken?!