Een bouwvakker heeft na 10 jaar arbeid 16.000 uren* geconcentreerde aandacht achter de rug. Een professionele meditator zit na 10 jaar aan dezelfde hoeveelheid uren. Beiden zijn expert in de kunst van het opletten. Het roept de vraag op waarom meditators interessant zijn voor wetenschappelijk onderzoek naar gemoedsrust tijdens hun werk maar stukadoors niet.

Daniel Goleman en Richard Davidson  hebben onlangs hun laatste onderzoek naar de effecten van meditatie op het welbevinden van de meditator gepubliceerd. Goleman en Davidson doen dergelijk onderzoek al decennialang. In deze nieuwe studie laten ze weten dat ze het al die tijd niet goed hebben gezien omdat ze niet goed hebben gekeken. Ze vegen de vloer aan met onderzoek waar ze zelf jarenlang aan hebben deel genomen. Hun conclusie: heel veel oefening baart kunst, een beetje oefening baart kleinkunst. Wat Goleman en Davidson betreft zijn kunst en kleinkunst o.k.

Op bijgaande foto staan bouwvakkers die elk meer dan 60.000 uur geconcentreerde arbeid achter de rug hebben. Concentratie is voor hen levensvoorwaarde. Eén enkele misstap op de steiger kan fataal kan zijn. Een verkeerd mengsel in de betonmolen kan een kostbare werkdag teniet doen. De mensen op deze foto hebben iets te verliezen als ze het niet goed doen. Meditators hebben niks te verliezen.

* het sommetje: 10 jaar, 40 werkweken per jaar, 5 werkdagen per week, 8 werkuren per dag.

Lees hier het artikel in De Volkskrant zin en onzin van meditatie helder uiteengezet.

Categorieën: Columns
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk