…
Sodis Vita – De virtuele denkster 507
…
Home » Achtergronden » Kunst
door Sodis Vita Reageer
door de redactie
door de redactie
Sinds een tijdje tekent zij af en aan elke dag één tekening. Zowel ultimate als relative view. Met name haar zwart-wit werk is krachtig en slingert je door de krochten van de geest.
Lees meer over Sodis Vita – kunst is de uiting van mijn innerlijk
door gastauteur
Els Muys – Onlangs herinnerde ik me een gedicht dat ik nog geschreven heb toen ik in 2012 de lessen volgde van het Postgraduaat in Boeddhistische Filosofie en Ethiek. Deze opleiding was georganiseerd door het Hoger Instituut voor het Boeddhisme van de Boeddhistische Unie van België. Ik had het gedicht geschreven naar aanleiding van de cursus ‘Inleiding tot de Boeddhistische kunst’. In de dagen voor het examen.
De cursus werd met veel toewijding en kunde gegeven door Frank De Waele. Tijdens de cursus bekeken we samen veel afbeeldingen waarbij Frank uitgebreid informatie gaf. ‘Boeddhabeelden’ heet het gedicht.
door de redactie
Kijkers van een toneelstuk zien altijd het resultaat, het eindproduct van een repetitieproces. Ze kijken, voelen en beoordelen: wat heeft de regisseur bedoeld? Al geruime tijd wilde Karel Witteveen een verhaal maken rondom deze beroemde Japanse haikudichter Basho. Het ging hem vooral om de renga, het kettingvers dat in Basho’s tijd met jonge dichters werd gespeeld in steden als Kyoto, Osaka en Edo. Dat wilde Witteveen ook, een renga laten spelen, maar dan op het toneel met buurtbewoners uit zijn wijk de Banne in Amsterdam-Noord.
door de redactie
Het Nederlands Openluchtmuseum opent vanaf 21 september een straat met zes doorzonwoningen op het terrein van het museum, de Prinses Margrietstraat 2-12. De straat vertelt het verhaal van het wonen in Nederland van de jaren ‘60 tot nu. Deze tentoonstellingen geven een blik op de vrolijke spanning tussen uniformiteit én diversiteit van dit zeer herkenbare historische erfgoed. Want de doorzonwoningen lijken misschien op elkaar, de bewoners zeker niet.
Lees meer over In de Prinses Margrietstraat is iedereen anders en iedereen hoort erbij
door de redactie
Frits Koster: ‘We zijn met ons drieën een boek aan het ontwikkelen, waarin meditatieve spiritualiteit in tekst samengebracht zal worden met passende beelden en foto’s in een speciale creatieve lay-out. De intentie is dit project in het aankomende jaar vorm te gaan geven.’
Lees meer over Kunst en spiritualiteit in een gezamenlijk boek
door de redactie
In juni 2024 zullen het stadhuis van Den Haag en het Lange Voorhout versierd zijn met waslijnen vol jurken gedoneerd door overlevenden van seksueel geweld in conflict en hun supporters. Deze baanbrekende openbare kunstinstallatie door de internationaal erkende conceptuele kunstenares Alketa Xhafa Mripa zal een krachtig eerbetoon zijn aan overlevenden van seksueel geweld in conflicten wereldwijd.
Lees meer over Waslijnen vol jurken in Den Haag brengen eerbetoon aan overlevenden seksueel geweld
door Hans Gijsen
In mijn cursus Tekenen I aan de Naropa Universiteit besteden we de eerste weken aan tekenen met potlood, heel langzaam, heel precies, met de nadruk op ontspanning. Het is repetitief, gewoontjes en soms saai. Tegelijkertijd is het bevredigend en stabiliserend. Dit schept vertrouwen. Deze eerste fase noem ik ‘gronden’. Je profiteert ervan als je lange tijd in deze modus blijft. Ik merk dat ik er steeds weer naar terugkeer.
door Ardan
door Sodis Vita
door de redactie
Tashi Norbu: “Wees de bloem, niet de bij. Als je de bloem bent, komen bijen naar je toe”. In dit portret vertelt de Tibetaanse monnik en beeldend kunstenaar Tashi Norbu zijn levensverhaal. Hoe komt zijn vrijheidsdrang in zijn dagelijks leven tot uiting?
Lees meer over De Boeddhistische Blik: twee korte documentaires over boeddhisme, activisme en kunst
door de redactie
Tijdens Nacht Na de Dam komen publiek en theatermakers enkele uren na de dodenherdenking op de Dam uit alle hoeken van de stad bij Internationaal Theater Amsterdam samen om elkaar te ontmoeten en na te praten aan de hand van de verschillende optredens. Het programma bestaat uit de live uitzending van Vuur van de Vrijheid (in Wageningen) en verschillende live optredens en voordrachten van o.a. Gonny Gaakeer en Floris van der Vlugt, Marga Altena en de Nachtresidenten van het Amsterdams 4 en 5 mei comité: Adriaan van Dis, Hajar Fargan en Brian Elstak.
door Sodis Vita
door de redactie
Schalken: ‘Mijn tekeningen meanderen tussen illustratief en autonoom. Ik probeer onbevangen te kijken en geef weer wat me raakt. Of ik geef me over aan het tekenproces en volg de dans van mijn hand. De sterkste resultaten zijn onbedacht. De lijnen en sporen vertellen hun verhaal.’
Lees meer over Het blote oog – een ontdekkingsreis in tekeningen
door de redactie
Tashi Norbu: “Wees de bloem, niet de bij. Als je de bloem bent, komen bijen naar je toe”. In dit portret vertelt de Tibetaanse monnik en beeldend kunstenaar Tashi Norbu zijn levensverhaal. Hoe komt zijn vrijheidsdrang in zijn dagelijks leven tot uiting?
Lees meer over De Boeddhistische Blik: twee korte documentaires over boeddhisme, activisme en kunst
door Dharmapelgrim
Welbeschouwd is ieder mens een kunstwerk op zich. Ik weet werkelijk niet meer wie het als eerste schreef of zei (ik was het zeker niet), maar ik zie er wel wat in: voor het veertigste levensjaar is ieder mens een kunstwerk in wording, en na het veertigste levensjaar een kunstwerk in fase van voltooiing. Zo ongeveer uiteraard, want het komt niet op een jaartje.
door Joop Ha Hoek
door Sodis Vita
door Sodis Vita
door Joop Ha Hoek
door Paul Boersma
De meditatieve houding is niet gebruikelijk bij popconcerten. In de musea valt het ook niet mee te contempleren op de emoties in de schilderijen, wanneer men in dichte rijen langs de beroemde doeken schuifelt. Maar ons tijdperk heeft één voordeel: de overvloed aan goede en betaalbare reproducties : niets weerhoudt de huidige westerse mens ervan om een muziekstuk of kunstwerk thuis in alle rust tot zich door te laten dringen. De mogelijkheden zijn dus volop aanwezig. Als mensen dit meer gaan doen, stimuleert dat ook de kunstenaars om meditatiever werk te maken. En omgekeerd: als er weinig belangstelling voor is, moet een kunstenaar wel heel stevig in zijn schoenen staan om toch meditatieve kunst te maken.
door Fred Valkering
door Sodis Vita