De Maitreya Loving Kindness Tour is een gratis openbare tentoonstelling van oude en heilige relikwieën van de historische Boeddha en vele andere boeddhistische meesters uit India, Tibet en China. In het weekeinde van 14 en 15 februari zijn de relikwieën te zien bij Jewel Heart in Nijmegen. Nijmegen is de enige stad in Nederland die de tour dit jaar aan doet.

De tentoonstelling is onderdeel van een langlopende wereldwijde tour. Zij is opgericht door de hedendaagse boeddhistische meester Lama Zopa Rinpoche, die werd geboren in Nepal en tevens de huidige spirituele directeur is van deze tour. De tour heeft inmiddels 68 landen aangedaan en meer dan 2,35 miljoen mensen hebben de relikwieën inmiddels gezien.

Er wordt aangenomen dat relikwieën de spirituele kwaliteiten van compassie en wijsheid van een meester belichamen en de relieken doelbewust geproduceerd zijn tijdens de dood. In deze collectie lijken de meeste relikwieën op veelkleurige parelachtige kristallen die in het Tibetaans ‘ringsel’ worden genoemd en in het Sanskriet bekend zijn als ‘Sarira’. De kristalachtige relikwieën zijn aangetroffen in de as, nadat een boeddhistische meester is gecremeerd. De relieken worden tentoongesteld in vitrines die rondom een levensgroot, gouden standbeeld van de Maitreya Boeddha staan. Volgens de boeddhistische geschriften zal Maitreya de volgende Boeddha zijn die lessen over liefdevolle vriendelijkheid in de wereld zal brengen.

De 14e Dalai Lama heeft veel relikwieën van de historische Boeddha (ook wel genaamd Shakyamuni Boeddha, Gautama of Siddharta Boeddha) aan de collectie geschonken die meer dan 2600 jaar oud zijn. Daarnaast zijn relieken van de Boeddha geschonken door de Sakya Reliquary in Tibet en het Meiktila Museum in Birma, welke Boeddha’s relikwieën voor vele honderden jaren heeft ondergebracht. De tour bevat eveneens relieken van veertig andere boeddhistische meesters uit verschillende werelddelen. In totaal omvat deze collectie meer dan 3000 relikwieën.

buddha_relics-aug73j2emivez320oh2_t460 CC Australie

Maitreya Loving Kindness Tour

Bezoekers melden vaak ervaringen van inspiratie en heling in de aanwezigheid van de relikwieën. Sommigen worden geïnspireerd om te bidden voor wereldvrede en om innerlijke wijsheid te ontwikkelen. Anderen worden overmand door emotie, doordat de krachtige effecten van de relieken hun harten openen voor compassie en liefdevolle vriendelijkheid.

Maitreya Loving Kindness Tour, een gratis openbare tentoonstelling van oude en heilige relikwieën van de historische Boeddha Shakyamuni/Gautama en vele andere boeddhistische meesters uit India, Tibet en China.

De tentoonstelling zal plaatsvinden bij Jewel Heart in Nijmegen, Hatertseveldweg 284, 6532 XX Nijmegen op zaterdag 14 februari (10:00-19:00) en zondag 15 februari (10:00-17:00). Bron Jewel Heart.

Categorieën: Beeldende kunst, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme, Dharma en filosofie
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

7 reacties op Expositie Boeddha’s relikwieën in Nijmegen

 1. Anne schreef:

  deja vu?

 2. Kees Moerbeek schreef:

  Wat mij betreft jamais vu, maar voor sommigen hebben relikwieën een belangrijke functie. En natuurlijk, mag dat :-)

 3. Anne schreef:

  Ik bedoel dat ik volgens mij dit artikel al eerder had zien verschijnen hier. Of ben ik nou gek geworden?

 4. Ujukarin schreef:

  @Anne, je bent vermoedelijk in de war met eerdere tours van deze collectie. Hij is al enkele keren eerder in NL geweest, met vrij veel sukses.

  With folded palms,

 5. Anne schreef:

  Dank voor beide responses

 6. Marijke schreef:

  Een indrukwekkende stille expositie.dank hiervoor.