Vandaag in De Werkplaats/Het Atelier de bijzonder fraaie, ingetogen kunstuitingen van Albert Zomers. Gemaakt van duigen van oude wijnvaten. Alles komt, alles gaat, zo zegt het boeddhisme. Oude vaten verworden tot prachtige uitingen. Hoe mooi en bijzonder.
Albert Zomers was 41 jaar werkzaam als beleidsmedewerker bij een gemeente, vooral op het gebied van welzijn, subsidies, recreatie en cultuur. Inmiddels is hij met pensioen en kan o.a. tijd besteden aan wat hij ‘kunst’ noemt – tussen aanhalingstekens. Die aanhalingstekens zijn overbodig en doen deze kunstenaar tekort. Duigen zou zomaar een boeddhistische exercitie kunnen zijn- Duigen-ji.
‘In het verleden volgde ik wel cursussen en workshops brons gieten, keramiek, tekenen en fotografie maar daarin kon ik toch niet echt mijn draai vinden. Met de duigen heb ik echter een basismateriaal gevonden waar ik veel kanten mee op kan. Ik ontdek nog steeds nieuwe mogelijkheden. De duigen komen van houten wijnvaten uit de wijnkelder van ons huisje in Hongarije. Die zijn (helaas) leeg en liggen langzaam te vergaan. Zowel de hele als de rotte duigen kan ik gebruiken voor mijn werkstukken.
Ik heb al heel lang belangstelling voor spiritualiteit en boeddhisme. Zo ben ik korte of lange tijd bezig geweest met o.a. TM, verschillende vormen van yoga, taichi, zen, nichiren boeddhisme en Tibetaans boeddhisme. Na een lange zoektocht ben ik tot de conclusie dat alles draait om een aandachtige geest en dat ik die het beste kan trainen in de meest ‘uitgeklede’ vorm van het boeddhisme, zen. Ik hoop dat iets wat ik gevonden en ervaren heb in het boeddhisme terug te zien is in mijn werk. Dat werk laat ik zoveel mogelijk spontaan en natuurlijk ontstaan in mijn kleine atelier in Den Bosch.’
Hoe het ontstond
‘Van de duigen van oude wijntonnen maak ik al enige tijd (kunst)werkjes. De vaten, die al jaren niet gebruikt worden, liggen langzaam te vergaan. Jammer natuurlijk en van mijn vrouw komt het idee om er iets mee te gaan doen. We hebben besloten om de tonnen te ‘ontmantelen’. Dit betekent dat de ijzeren banden om de tonnen worden verwijderd waarna de ton in duigen uit elkaar valt. Deze worden in Hongarije schoongemaakt en vervolgens naar Nederland vervoerd. Hier worden ze geschuurd en soms worden ze ook gedeeltelijk verzaagd.
In mijn kleine atelier in Den Bosch ga ik er dan mee aan de slag. Met o.a. verf en vernis maar ook met allerlei gereedschap om er kleine ruimtelijke objecten van de maken. Deze kunnen zowel hangen aan een muur als op een kast of vensterbank staan.’
Duigenkunst
Albert Zomers
www.duigenkunst.nl
Deze tekst verscheen eerder, in maart 2019, in het BD.