Frankrijk is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de vraag of algoritmen op Elon Musks X-platform zijn gebruikt om zich te bemoeien met de binnenlandse politiek.
Het onderzoek komt voort uit twee klachten die in januari 2025 zijn ingediend, zei de Parijse openbare aanklager Laure Beccuau vrijdag. Zonder Musk direct bij naam te noemen, verklaarde ze dat onderzoekers het bedrijf en zijn leidinggevenden zullen onderzoeken omdat ze algoritmes zouden hebben gemanipuleerd ‘met het oog op buitenlandse inmenging’.
De eerste klacht kwam van Eric Bothorel, een wetgever van president Emmanuel Macrons centristische partij Ensemble. Hij beweerde dat een ‘vermindering van de diversiteit van stemmen en opties’ op X een gevaarlijke omgeving heeft gecreëerd. Bothorel bekritiseerde ook het moderatiemodel van het platform als onduidelijk en beschuldigde Musk ervan persoonlijk tussenbeide te komen in het beheer ervan, volgens France 24. De klacht beschreef de activiteiten van X als een ‘reëel gevaar en een bedreiging voor onze democratieën’.
De tweede klacht was naar verluidt afkomstig van een cyberbeveiligingsfunctionaris van de overheid die beweerde dat wijzigingen in het algoritme racistische en homofobe inhoud bevorderen, met als doel ‘het democratische debat in Frankrijk scheef te trekken’.
Op donderdag dienden Socialistische Partij politici Thierry Sother en Pierre Jouvet een aparte klacht in tegen Musk’s chatbot Grok, die onlangs antisemitische en anderszins beledigende opmerkingen op X genereerde, waaronder lofuitingen aan het adres van Adolf Hitler.
Het Grok-team zei woensdag dat ze het model hadden bijgewerkt om haatzaaiende uitspraken te verwijderen. Musk merkte op dat de chatbot ‘te meegaand was met gebruikersaanwijzingen’ en ‘te graag wilde behagen en gemanipuleerd wilde worden’ om haatdragende retoriek te produceren.
Europese politici hebben in toenemende mate opgeroepen tot meer toezicht op X en soortgelijke platforms, waarbij ze waarschuwen voor mogelijk misbruik door slechte actoren. Musk veroorzaakte controverse in Berlijn toen hij openlijk de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) steunde tijdens de parlementsverkiezingen in februari. De AfD vergrootte haar stemaandeel aanzienlijk en werd de op één na grootste fractie in de Bondsdag.
Geef een reactie