Na jaren bezig te zijn geweest met mensen met geestelijke gezondheidsproblemen heeft de Britse boeddhistische leraar Bill Wright zijn vaste baan als ergotherapeut in een Engels ziekenhuis opgezegd en zijn appartement verkocht om op een duizend mijl (een landmijl is ongeveer 1600 meter) lange bedevaart in Japan te gaan.
Bill Wright, die in Gloucester woont, werd zeventien jaar geleden door een vriendin in het boeddhisme geïntroduceerd. ‘Ik had haar al een tijdje niet gezien en ze was helemaal kaal, dus mijn eerste gedachte was dat ze ziek was. Ze nodigde mij uit om mee te gaan naar een boeddhistische tempel in de stad.’ Na zijn wijding kreeg Bill de boeddhistische naam Tenjo, wat stralende hemel betekent. Bill is verbonden aan de Shingonschool in het boeddhisme- een van de grote scholen in Japan. Van leraren die deel uitmaken van deze school wordt verwacht dat ze een pelgrimstocht van duizend mijl maken over het eiland Shikoku in Japan.
Shikouku is buiten Japan vooral bekend vanwege de 88-tempelroute, een pelgrimsroute van circa 1300 km ter ere van Kukai, de stichter van het Shingon-boeddhisme. Honderdduizenden mensen reizen jaarlijks voor een bedevaart naar het eiland, dat in grootte het vierde is in Japan, waarbij ze de belangrijkste tempels op het eiland aandoen. De tocht kan in ongeveer vijfenveertig dagen worden afgelegd, maar Wright heeft zichzelf zes maanden gegeven om het eiland te ronden. Hij neemt alleen elementaire benodigdheden, zoals een tent om te slapen, mee op zijn tocht. ‘Priesters zijn welkom om in de tempels te verblijven maar tijdens de zomermaanden kunnen die helemaal vol zijn’, zegt Bill.
Met zijn reis wil hij de bedevaart als onderdeel van zijn medische praktijk ervaren, zich bewust worden van het werk dat hij deed in het ziekenhuis gedurende de afgelopen drie jaar. ‘Ziekenhuizen maken door hun aard patiënten en ze worden geïnstitutionaliseerd. Ergotherapie helpt ze om opnieuw mens te worden en hun sociale vaardigheden op te pakken terwijl ze in het ziekenhuis zijn.’
Bron BNN.