Ongeveer drieduizend Tibetanen en westerlingen uit Nederland en België woonden afgelopen weekeind het boeddhistisch onderricht van ZH Sakya Trinzin rinpoché, Ngawang Kunga (69) in Antwerpen bij. De leraar bezocht België op uitnodiging van de Tibetaanse gemeenschap in dat land. Het bezoek was georganiseerd door onder andere ex-Sakya-monniken die zich in de loop der jaren in België hebben gevestigd. Het is voor Tibetanen in Europa vaak financieel niet op te brengen de lessen van de rinpoché in India te volgen, vandaar deze uitnodiging.
Ngawang Kunga is de 41-ste Sakya Trinzin van de Tibetaanse Sakya school en is erkend als de belichaming van Boeddha Manjushri. Manjushri is zowel een boeddha als een bodhisattva – een emanatie van Vairocana. Volgens de Tibetanen behoort Ngawang Kunga tot de ‘Drie Juwelen van Tibet’, samen met ZH de XIV Dalai Lama en ZH Karmapa Ogyen Trinley Dorjé.
Deze zachtmoedige rinpoché is op 7 september 1945 in Tibet geboren en verloor zijn ouders op jonge leeftijd. Hij werd grootgebracht door zijn tante. Op 5-jarige leeftijd begon zijn monastieke leven in een klooster in Tibet. De huidige Dalai Lama kroonde hem in 1951 tot Sakya Trizin en hij werd in 1959 officieel de spirituele leider van de Sakya school.
Door de Chinese invasie vluchtte hij in 1959 naar Darjeeling in India waar de Sakya Orde het geven van onderricht voortzette en nieuwe kloosters bouwde. In 1974 trad hij in het huwelijk met Dagmo Kusha Tashi Lhakee. In dat zelfde jaar werd zijn zoon Ratna Vajra geboren. Ngawang Kunga is de religieuze leider van de Sakyapa-kloosterorde die tot de zogenaamde ‘Roodkap-orden’ behoort. Leraren en monniken in deze orde leven niet verplicht celibatair.
De Sakya Orde heeft geen reïncarnatie-systeem wat betreft het hoofd van de Orde, maar een opvolging van vader op zoon, dus in de mannelijke linie. Vandaar dat zijn zoon, schoondochter en twee kleinkinderen ook op het podium zaten tijdens het onderricht.
De eerste keer dat ZH Sakya rinpoché België bezocht is al heel lang geleden, indertijd waren nog maar drie Tibetanen woonachtig in België. Nu was de zaal gevuld met 2700 Tibetanen en ongeveer 300 westerlingen uit België en Nederland . Het afgelopen weekeind werd het boeddhistische onderricht gegeven in het Tibetaans en op zondagmiddag ook in het Engels.
Sakya rinpoché spreekt vloeiend Engels met een zachte melodieuze stem. Zijn lessen en initiaties waren daardoor goed te volgen.
In de zaal was helaas geluidskwaliteit matig, dit kwam doordat een van de twee microfoons tijdens de voorbereiding van de bijeenkomst kapot was gemaakt door het zoontje van één van de organisatoren. Microfoons zijn voor kinderen nu eenmaal een geliefd object om mee te spelen.
Ondanks dat het warm en broeierig was in de zaal, ontvingen de 3000 aanwezigen op zondagmiddag via de zeer fijngevoelige energie van Sakya rinpoché de Boeddha Amitayus initiatie voor Lang Leven. Een voor een gaf de rinpoché een hoofdzegening. Opvallend was de aanwezigheid van heel veel kleine kinderen.
Het maakte voor de ontvangers niet uit welke boeddhistisch school ze volgen, want de Sakya rinpoché is bevoegd alle initiaties te geven uit de vier boeddhistisch scholen van het Tibetaans boeddhisme.
De organisatie heeft de wens in de toekomst de Sakya rinpoché weer uit te nodigen, waarbij dan ook de mogelijkheid wordt onderzocht of het bezoek dan in Nederland georganiseerd kan worden.
Foto’s Bianca Visser.
>> Zie ook een eerder verschenen artikel over het bezoek van Z.H. de 41-ste Sakya Trinzin Rinpoché.