In een zonovergoten maar koud Den Haag staat een door bloemen omringd 3,5 meter hoge bronzen beeld van Nelson Mandela. De bloemen zijn neergelegd als eerbetoon aan de man die op 5 december jl. op 95-jarige leeftijd overleed en voor zovelen een inspiratiebron en voorbeeld was en nog steeds is.
Het standbeeld heeft een sterke en zachte uitstraling tegelijk. De Rotterdamse kunstenaar Arie Schippers had zich verdiept in de houding en de persoonlijke karakteristieke kenmerken van Mandela.
Een diepe buiging voor de kunstenaar, hij is geslaagd in het verbeelden van Mandela in dynamische lijnen met een krachtige pas.
Een pas op ‘De Lange Weg naar de Vrijheid’,
‘A Long Walk To Freedom’ ; de biografie van Nelson Mandela waarin hij wordt weergegeven als held, legende en autoriteit en beslist niet als een heilige.
Gesitueerd naast het gebouw van de IMAX-bioscoop het ‘Omniversum’ aan de Johan de Wittlaan werd het Mandela Monument 25 september 2012 onthuld door de Zuid Afrikaanse mensenrechtenactivist en aartsbisschop Desmond Tutu.
Mandela weigerde zich te onderwerpen aan het Apartheidsregime en verbleef daardoor 27 jaar in gevangenschap in Zuid Afrika.
In de gevangenis kwam hij tot het inzicht dat gerechtvaardigde woede begrijpelijk is , maar dat dit leidt tot een vorm van haat die generaties lang juist oneindig veel lijden veroorzaakt.
Wat kunnen wij van Nelson Mandela leren?
Door mentale en emotionele uitputting wordt de wereld steeds angstaanjagender en bedreigender.
Als je met je gezicht naar het oude verleden kijkt, sta je met je rug naar de nieuwe toekomst.
Elke beschaving heeft de neiging zichzelf te beschouwen als het hoogst bereikbare, en elke beschaving kijkt met medelijden naar het verleden, naar de onwetendheid van de mensen die toen leefden. Maar we hebben het niet altijd in de gaten dat toekomstige generaties eveneens op die manier naar ons zullen kijken.
Wijsheid is iets op een niet-gangbare manier zien, een oud probleem in een nieuw, helder licht. Hierdoor krijgen we de kans een verandering ons eigen te maken en verder te ontwikkelen.
In essentie is het een diepgaand proces.
Een daad van één persoon op een bepaald gebied kan gevolgen hebben voor ons allemaal. Een daad kan meer gevolgen hebben en een gevolg kan uit meerdere oorzaken ontstaan.
Nelson Mandela is een archetype van een sterke leider die heel goed kon bemiddelen met als levensdoel: leren, evolueren en groeien. Hij had het scherpe vermogen te beseffen dat wij zijn als eilanden in zee; aan de oppervlakte gescheiden, maar in de diepte verbonden.
Alleen samenwerking, verzoening en compassie is dé weg die leidt tot werkelijke vrede en vrijheid.
Het gezicht van het Mandela Monument staat ook naar het Vredespaleis gericht, dat wereldwijd symbool staat voor vrede en recht.
Het lot schudt de kaarten en wij spelen…
☸ Laat je inspireren door een Oude Wijze Man, TATA MADIBA.