Eind 2011 werd de website Liberation Unleashed gelanceerd. Letterlijk vertaald betekent dit Bevrijding Ontketend. De site heeft sinds de oprichting heel wat los gemaakt in sommige boeddhistische kringen in Engeland en de Verenigde Staten en krijgt steeds meer aanhangers.

Nadat je je hebt ingeschreven, ga je onder online begeleiding van een gids een proces in waarin je door middel van ‘direct pointing’ (direct aanwijzen) uiteindelijk zou ontwaken uit de illusie van een afzonderlijk, onveranderlijk zelf, ofwel een zelf die achter de schermen aan de touwtjes trekt. De gids stelt vragen die de zoeker naar zijn of haar directe ervaring wijzen en die kunnen leiden tot het proefondervindelijk vaststellen dat er geen zelf te vinden is.  Dit heet in het jargon van de site ‘door de poort gaan’.

Ilona Ciunaite

Ilona Ciunaite

Elena Nezhinsky

Elena Nezhinsky

In het begin traden vooral de oprichters Ilona Ciunaite en Elena Nezhinsky op als gids, maar zij worden nu bijgestaan door anderen die via de site door de zogenaamde poortloze poort zijn gegaan. Het proces kan weken of maanden duren, afhankelijk van de diepte van de ervaring met het concept ‘geen zelf’ van degene die het proces ingaat. De gidsen zijn geen therapeuten of leraren, maar wijzen je alleen maar een bepaalde richting op. Ze raden mensen die emotioneel en psychisch niet zo robuust zijn af om zich in te schrijven. Dit geldt ook voor mensen die voor het reguleren van hun stemmingen afhankelijk zijn van medicijnen. Er is dus helemaal geen sprake van therapeutische begeleiding.

Liberation Unleashed vertegenwoordigt geen bepaalde religie of stroming.

Het proces van het doorzien van een mentaal geconstrueerd zelf heeft geen religieuze context nodig. Ook is het ontwaken waarover de site spreekt niet afhankelijk van de site zelf: je kunt hetzelfde proces al op een andere manier zijn ondergaan door je eigen denkproces of spirituele training. De bevrijding ofwel het ontwaken waar de site naartoe zou leiden, is niet te vergelijken met het ontwaken van de Boeddha. Misschien kan het worden vergeleken met wat in de boeddhistische traditie bekend staat als stroom betreden, of het verbreken van de eerste drie ketenen.

De filosofie achter de site is dat de diepe en meestal onbevraagde overtuiging dat er een zelf bestaat die alles onder controle heeft of onder controle kan krijgen, tot veel ellende leidt. Veel mensen die door de poort zijn gegaan spreken van een diepgaande ervaring  die gepaard gaat met toenemende vredige gedachten, openheid, vreugde en geluk. Zij ervaren het proces als een onomkeerbare spirituele verandering. Hun denken is veel eenvoudiger, minder gecompliceerd, en dat wordt als bevrijding ervaren.

Naast jubelende geluiden zijn er ook stemmen die zich zorgen maken over het proces van Liberation Unleashed. Als je bijvoorbeeld het idee zou hebben dat je door dit proces een bepaalde status zou verkrijgen en je gaat neerkijken op anderen die niet door de poort zijn gegaan. Een ander mogelijk gevaar is dat je, als je eenmaal door de illusie van een afzonderlijk zelf hebt heen geprikt, achterover kunt gaan zitten en niets meer hoeft te doen. Als je het dus ziet als het einde van je ontwikkeling.

Van alle mensen die zich aanmelden, ziet iets minder dan de helft uiteindelijk het licht en doorziet het idee van een zelf. Op het moment van het schrijven van dit artikel waren er ongeveer 625 mensen door de poort gegaan. Er zijn ook Nederlandstalige gidsen aanwezig. De forums zijn voor iedereen toegankelijk en de berichten kunnen worden gelezen zonder dat je ingelogd hoeft te zijn.

Websites:

Meer informatie over de oprichters: http://batgap.com/ilona-ciunaite-elena-nezhinsky/
Dit artikel werd eerder, in oktober 2013, in het BD geplaatst.

 

Categorieën: Achtergronden, Boeddhisme
Tags: , , , , , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Liberation Unleashed: Bevrijding Ontketend

  1. zeshin schreef:

    Als je door de poort gaat en inziet dat er geen zelf bestaat wie is er dan om neer te kijken op anderen?

Menu