Piet van der Lans (81) is overleden op zondag 22 oktober 2023 ten gevolge van maag- en ademhalingscomplicaties. Hij nam begin jaren tachtig toevlucht in de 3 juwelen (Boeddha, dharma en sangha), zijn leraar was Chódje lama Gawang rinpoché.
Hij is sinds het begin van het Tibetaans boeddhistisch centrum Karma Deleg Chö Phel Ling in het Friese Hantum actief geweest met allerlei werkzaamheden in vele functies: van gras maaien en schilderwerk tot algemeen bestuurslid en penningmeester, welke hij met veel plezier en devotie vervulde. Hij woonde in de boerderij van het centrum in een kamertje van 2.5 bij 4 meter. Er stond een bed en een altaartje in: heel sober en bescheiden. Ongeveer 30 jaar lang deed hij elke avond de Chenrezig sadhana/meditatie in de tempel. Iedereen die dat wilde kon daar aan meedoen.
Piet van der Lans was vaak te vinden bij de stoepa om ontelbare bezoekers de weg te wijzen rond de stoepa. Zeker op oudere leeftijd was dat zijn dagtaak. Toen hij al achter in de 70 was deed hij nog steeds zwaar fysiek werk: van straat tegelen tot en met beton storten.
Zijn laatste jaren op het centrum waren fysiek moeilijk. Hij had last van tremoren en was zeer slecht ter been. Maar hij klaagde nooit en was altijd dankbaar voor de fantastische zorg van de thuiszorg.
Van der Lans wordt vandaag, zondag 29 oktober, gecremeerd in het crematorium van Dokkum. Er zal een korte Chenrezig meditatie gedaan worden voor het welzijn van alle wezens. Er is gezegd dat hij na zijn dood in een zogeheten Boeddhaparadijs geboren is, voorbij de eeuwige cirkel van geboorte en sterfte, het zogenaamde samsara.
Dat zijn leven een inspiratie en aspiratie mag zijn voor iedereen die verder kijkt dan de buitenkant en de weg vindt naar oneindig mededogen.
Sarwa mangalam.
‘Iedereen die Piet heeft gekend weet wat een bijzondere man dat is geweest. Zijn uitzonderlijke devotie voor de lama, zijn loyaliteit en rotsvastheid. Hij was kwetsbaar en krachtig. Een aanstekelijke lach en goed gevoel voor humor. Een zwart-wit denker op z’n tijd maar altijd met compassie. Piet heeft een groot deel van zijn leven in het Tibetaans boeddhistisch centrum Karma Deleg Chö Phel Ling in het Friese Hantum gewoond en stelde zich non-stop dienstbaar op aan de lama en de dharma.
Piet werkte zo lang hij het lichamelijk nog kon erg hard op het centrum. Graven met een schep, wegen maken, bakstenen, tegels, houten palen sjouwen. Het grofwerk, dat deed Piet allemaal. Hij bouwde mee aan de stoepa en retraitecentrum. Hij bouwde mee aan de 108 gebedsmolens en aan de schuur. Jaarlijkse gebedsvlaggen drukken en ophangen. Hij deed de boodschappen (op z’n Sparta-met fiets). Hij zorgde jaren lang voor retraitanten. Niet altijd zonder klachten van de retraitanten. Hij was bestuurslid in verschillende hoedanigheden, wat er maar nodig was. Dat deed hij.
Hij maaide ook het gras op het centrum. En gras hebben we. Een week was hij er wel mee zoet. Dan ging er weer een steen door de grasmaaier en hoorde je lama Gawang rinpoche vanaf het retraitecentrum roepen ‘Pieeet!!’.
De Piet die geloofde dat Duitsers hun fysieke kracht ontleenden aan worst en bier, die Piet. Je hield van gehaktballen en dan maakte je van 1kg gehakt één grote bal in een pan. Die Piet.
Piet was een rots in de branding. Ook voor zijn leraar. We moesten lama Gawang rinpoche beloven dat Piet op zijn oude dag op het centrum verzorgd zou worden. Dat hij nooit weg hoefde te gaan. Jaren lang leidde hij mensen rond, gaf hij troostende woorden, bood hij perspectief en kon hij uiteindelijk bij iedereen een lach op het gezicht toveren. Hij deed elke dag Chenrezig puja in de tempel. Hij liep de hele dag rondjes om de stoepa.
Hij had een enorme devotie. Bewonderingswaardig. Hij kon wijzend naar zijn kruin vertellen over Boeddha Amitabha als ‘Nangwa Thaye’ (buddha of Limitless Light) totdat je er tranen van in je ogen kreeg. Zijn wens was ook heel sterk om in Dewachen geboren te worden
Ondanks zijn fragiele gezondheid maakte hij de reis van het Friese Hantum naar het stadse Rotterdam voor de empowerments en transmissies van Z.E. Tang rinpoche choni rangshar rinpoche. Hieruit blijkt zijn enorme betrokkenheid bij de dharma.
Hierbij delen we ons oprechte medeleven aan iedereen die Piet kenden en hem lief had. Onze gebeden gaan speciaal uit naar Piet en namens de voltallige sangha van lama Jigmé Namgyal wensen we iedereen sterkte en troostende herinneringen aan wie hij was en wat hij voor Karma Deleg Chö Phel Ling heeft betekend.
We gaan je missen, Piet! Je blijft altijd in onze harten.
Laten we allen bidden dat zijn reis soepel mag verlopen en dat hij snel op een lotus geboren mag worden in Dewachen.’
Annie Dijkstra zegt
Mijn oprechte medeleven en dank dat ik Piet heb leren kennen, z’n bijzonder persoon. Veel dank 🙏