HBO OPLEIDING TOT MEDITATIE LERAAR
Meditatieleraar Opleiding –
Erkende meditatie opleiding.
Word Professioneel Meditatieleraar op HBO-niveau. Geaccrediteerd CRKBO, (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs) en de KTNO (Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen) Een breed georiënteerde meditatieopleiding.
Achttien maanden opleiding. Vereiste vooropleiding: Geen
Open voor alle geïnteresseerden, geen meditatie ervaring vereist!
Een advertentie van een Nederlands opleidingscentrum die me deze week bereikte via Facebook en Instagram en me de laatste paar dagen toch wat bezighoudt. Reageerde er zelfs op met een opmerking en de vraag of zoiets eigenlijk juist is.
Het is soms vreemd als we ergens een trigger voelen wanneer we iets zien of lezen, en dit keer was er een reactie welke zich naar de voorgrond van mijn denken doordrong. Was het de persoon in mij die voor 40 jaar lang anderen opleidde in de art van contemplatieve educatie en oosterse medicijnen en een scala van psycho-spirituele processen in de vele colleges, scholen, centra, en in een eigen opleidingsinstituut in Australië? Was het de persoon die curriculum, toetsen en examens schreef voor The Australian National Health Training Package en voor vele jaren de resultaten waarnam van goed opgeleide en in de praktijk geteste therapeuten?
Of was het de persoon die zo’n 35 jaar geleden na vele jaren training de opdracht van haar leraar kreeg het dharmawiel te rollen en het boeddhisme meer gezicht te geven? En die na al deze jaren nog steeds dit pad volgt, met alle obstakels daarbij inbegrepen. Welk aspect van mijn denken reageerde op deze advertentie…en waarom eigenlijk?
Verbazing
Misschien wel vanuit hetzelfde gevoel van verbazing dat er na de hele mindfulness commercialisering hype waarin men binnen 8 avonden ‘mindfull’ zou leren zijn…er dan binnenkort meditatie- en meditatieleraar als een hoger beroep zou worden beoefend.
Velen van ons die wellicht hun leven wijdde aan het boeddhistische achtvoudige pad van ontvouwing, en het pad van meditatie en observatie van wat we het leven noemen volgen, hebben misschien een gelijke reactie of stellen vragen bij de juistheid van een zo’n korte opleiding. Moeten we ons hierbij vragen stellen of de dharma beschermen? Ik heb er geen kant en klaar antwoord op, enkel dat het dringende vragen bij mij opriep in hoeverre het mogelijk kan zijn dat opleidingen als deze zelfs worden bedacht of gecreëerd.
Maar evenzogoed, hoe zou het onze samenleving en het individu kunnen beïnvloeden of verrijken? Kan een opleiding als deze een positieve wending kunnen geven aan de stress en de pijn die we als huidige maatschappij doormaken? Or kan het juist voor problemen of verwarring zorgen, en de illusie versterken dat we als we beginnen te mediteren in korte tijd gelukkiger kunnen worden?
Als oud-leerlingen van de vele Oriental Health opleidingen die ik mocht faciliteren, mij soms vragen of ze er na 10 jaar praktijk of zo klaar voor zijn om les te geven, stel ik hen dikwijls de vraag…ben je er vol van, loopt de emmer van je opgedane kennis en inzichten over en langzaam leeg? En heb je het gevoel nu dat je vanuit een leegte kunt delen met anderen? Ben je er klaar voor om een leraar te worden van de mensen die zich aan jou zullen toevertrouwen? Heb je zelf het pad bewandeld waarop je anderen hoopt te kunnen begeleiden…want ‘ how can we take someone to a place we haven’t visited ourselves?
Hoe zouden we op het idee komen dat een korte opleiding ons in staat zou stellen om anderen te begeleiden in het verkrijgen van geestelijk en spiritueel inzicht door meditatie, dit keer gebaseerd op de boeddhistische leer? Kunnen we voorbij gaan aan alle serieuze en langdurende opleidingen, en veronderstellen dat we een ander kunnen begeleiden zonder een solide ondergrond?
Een universitaire opleiding tot predikant of geestelijk verzorger in een protestante kerk bijvoorbeeld is gemiddeld 6 jaar. Men wordt geacht Bijbelwetenschappen, kerkgeschiedenis, systematische en praktische theologie en spiritualiteit te studeren. Men bekwaamt zich in het reflecteren vanuit verschillende disciplines, zoals filosofie, literatuur, geschiedenis, en sociale wetenschappen. Kennis te hebben van wereldreligies…enz…
Een Tibetaanse lama of non brengt zo’n 12 uur per dag door met het bestuderen van de boeddhistische filosofie, het reciteren van de sutras en discussieert voor vele jaren de boeddhistische geschriften. Doet een 3-jaren retraite en mediteert lange periodes in stilte. En dan soms wordt men in staat geacht met anderen kennis te delen.
Om een leerling (samanera) te worden in de theravadatraditie in b.v. Thailand of Myanmar, kan dat enkel als je een monnik, die tenminste 10 jaar ervaring heeft, vraagt om geaccepteerd te worden als leerling. Je neemt de boeddhistische beloftes en neemt toevlucht tot de Boeddha, dharma en de sangha (gemeenschap) daarna studeer je zo’n 10 jaar het academische aspect (universitair) van het boeddhisme, het analyseren van de menselijke geest, kennis van de boeddhistische psychologie, het verzamelen van data van de socio-culturele invloeden van het boeddhisme. Pas alleen daarna bestaat er de mogelijkheid om les te gaan geven in meditatie en het boeddhisme.
Vooropleiding
Om een ambtsopleiding tot boeddhistisch geestelijk verzorging aan de VU in Amsterdam te volgen, heeft men een masterdiploma theologie en religieuze studies met een voorbereidend traject in boeddhistische studies nodig. Een lange intensieve studie dus. Een opleiding in de Nederlandse zentraditie vraagt om een vooropleiding van twee jaar met deelname aan een aantal langere retraites, daarna is er nog een opvolgende 2 jaar waarin men na nog een aantal strikte retraites en gedegen opleiding een zenbegeleider kan worden in zenmeditatie. In vele gevallen zijn er dan al een groot aantal jaren van meditatie aan vooraf gegaan voor men zelfs aan de vooropleiding kon beginnen.
Enkel en alleen al om de basis principes van de boeddhistische grondbeginselen te begrijpen en deze te leren leven kan een aantal jaren in beslag nemen. Een langdurige en vaste meditatieroutine te ontwikkelen en vol te houden gebeurt echt niet in een paar weken of zelfs maanden…want wat men denkt te weten van het zg. mindfulnessbegrip is het kleinste tipje van de sluier die wellicht een puntje rust en focus brengt, maar waaraan een hele grote grondslag ligt, die nauwelijks aan het licht komt tijdens de korte cursussen waaraan zoveel
mensen deelnemen of die men onderricht.
Checken
En hoe een opleiding als deze te kunnen checken, welk Nederlands of internationaal orgaan de erkenning bevestigt van deze opleiding, wat de motivatie voor de opleiding is, hoe de geplande uitvoering eruit ziet, wie het curriculum heeft ontwikkelt, wat de kwalificaties en /of boeddhistische of meditatie achtergrond zijn van diegene die het curriculum ontwikkelde, wat het leerplan is, de leermiddelen, wat de multidisciplinaire aspecten zijn in
deze opleiding… en wie uiteindelijk diegene zijn in het evaluatie en beoordeling proces, en ‘last but not least’ de bekwaamheid van de afstuderende?
Misschien hebben BD medelezers of boeddhistische leraren en begeleiders een idee over een opleiding als deze, zijn er meer vragen, of misschien zijn er constructieve ideeën voor, of andere, en positieve voorbeelden van opleidingen zoals deze?
May all beings be happy, healthy and holy.
Menno zegt
Korte HBO opleiding zweminstructeur. Zwemdiploma niet vereist
Korte HBO opleiding tot Chef Kok: voorkennis van aardappels koken of bereiden van groentensoep niet vereist.
Korte HBO opleiding tot volksvertegenwoordiger: politiek inzicht niet vereist.
Korte HBO opleiding tot opleider: geen vooropleiding nodig…
kees moerbeek zegt
Pinggg
Geaccrediteerd CRKBO, (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs) en de KTNO (Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen) liggen in het verschiet voor:
Vijfjarige Opleiding zweminstructeur masterniveau afbetalingsregeling mogelijk
Vijfjarige Opleiding baliekluiverij masterniveau afbetalingsregeling mogelijk
Vijfjarige Opleiding tandenborstelscontrole uitkeringsgerechtigde alleenstaande moeders afbetalingsregeling mogelijk
Vijfjarige Opleiding gegeven paard in bek kijken afbetalingsregeling mogelijk
Pinggg
Nirvair Kaur de Ruiter zegt
Menno en Kees…You made my heart laugh out loud! 😊
Toch, hoe verzinnen ze het??
gerard jong zegt
Beste Nirvar Kaur de Ruiter,
Het antwoord op de vragen die je stelt liggen voor mij in waar je verhaal mij aan deed denken. En dat is aan wat Erich Fromm in zijn boek “liefhebben een kunst een kunde” schreef: “Ons karakter lijkt geheel in de ban geraakt van het marktgericht denken, van het verkwanselen en binnenhalen. Alles, zowel geestelijke als materiele zaken, wordt tot ruilobject en tot consumptie-artikel” (blz. 103)
Gerard
Nirvair Kaur de Ruiter zegt
Beste Gerard,
Dank je wel voor je reactie. Ja pijnlijk genoeg is er in de laatste jaren, met name door de Mindfulness beweging een verandering gekomen in de wijze waarop we denken kennis te moeten delen. Fromm’s perspectief op het leven, en deze te veranderen en ons open te stellen voor de wereld en een dieper begrip van geluk, is nu gedreven en beïnvloedt door investering, erkenning en beloning. Zelfs het boeddhisme, zo lijkt het, kan veranderen in een commodity.
Nirvair Kaur